Se știe că animalele de companie și în special câinii îți reîntorc dragostea de zece ori. Ceea ce cu siguranță este adevărat. Totuși, nu întotdeauna lucrurile sunt la fel de frumoase. Din păcate câinii pot fi și agresivi și mai ales cei de stradă. Acum mulți se întreabă oare care ar fi soluția: izolare, sterilizare sau eutanasiere? Pentru că, conform IPN peste 90 de persoane au solicitat lunar ambulanța în municipiul Chișinău, în primele trei luni ale anului curent, după ce au fost mușcate de câini fără stăpân.

Mai mult decât atât, numărul cazurilor de acest fel este în ușoară creștere. Totuși, trebuie să recunoaștem că la Chișinău, problema câinilor vagabonzi este una foarte veche. 

Mai mult de jumătate dintre cazurile de mușcături sunt cu hemoragie, dar care este controlabilă. Există însă și cazuri în care rana provocată de animal prin mușcătură este adâncă. Recent la 112 s-au înregistrat mai multe apeluri în care copii au fost atacați de câini în drum spre școală, iar rănile provocate de mușcături erau adânci și sângerau masiv, menționează Ana Carpovici, specialistul în relații publice din cadrul Serviciului Național Unic de Urgență 112, potrivit sursei citate. 

Secția control și protecție a animalelor din cadrul DGLCA a realizat în ultimii doi ani mai multe proiecte privind animalele fără stăpân. Până în iulie, în Chișinău urmează a fi sterilizați, vaccinați antirabie și microcipați peste 1500 de câini fără stăpân, din diferite sectoare ale capitalei. Dar insuficiența cadrelor nu permite soluționarea eficientă a problemelor. 

„Un an și jumătate în secție au activat doar doi angajați, după care consilierii municipali au votat organigrama, astfel ca în secție să lucreze șase persoane. Dar și șase angajați sunt puțini pentru rezolvarea problemei maidanezilor. Ar mai fi nevoie crearea unei subdiviziuni care să se ocupe de animalele fără stăpân, o altă subdiviziune care să se ocupe de animale de companie, o altă secție de adopție și alta de evidență și înregistrare a animalelor, o subdiviziune care să se ocupe și de cazurile de cruzime față de animale. În fiecare zi suntem telefonați de locuitori ai orașului care se adresează cu diferite probleme privind animalele, dar nu toate se rezolvă întrucât în prezent în secția respectivă activează numai trei angajați”, detaliază Karl Luganov.

Pentru a controla populația animalelor străzii, este necesar ca și în suburbiile capitalei să se desfășoare proiecte de sterilizare.

Comportamentul față de animale trebuie să fie uman și responsabil

 

Câinii care atacă oameni sunt capturați și monitorizați pentru a exclude cazurile de rabie. „În ultima perioadă nu am înregistrat câini care să fi fost agresivi din cauza rabiei. Câinele devine agresiv dacă este provocat de oameni, dacă vede că oamenii se poartă urât cu el și în acest caz animalul se apără. Eu am văzut câteva cazuri în care părinții îi dădeau copilului de înțeles că pisica sau câinele din stradă este ceva negativ și trebuie să arunce cu pietre în animale. Apoi copilul poate fi mușcat de câine, dar părinții și copiii care aruncă cu ceva în animale sunt de vină, pentru că provoacă animalul să fie agresiv. Comportamentul față de animale trebuie să fie uman și responsabil”, a mai spus Karl Luganov, potrivit sursei. 

Mai bine la Necropolă decât în stradă

Roman Trahtman, șeful Secției capturare din cadrul Regiei Autosalubritate neagă încălcările acuzate. 

„Evident, în condițiile în care la Necropolă se întrețin câini în număr mare, vor fi anumite incomodități atât pentru patrupezi, cât și pentru oamenii care lucrează cu aceste animale, dar e o necesitate a locuitorilor orașului de a întreține acești câini în Necropolă. Maidanezii care se află pe străzile capitalei prezintă un risc pentru locuitori, ei pot mușca sau speria oamenii. Așa ceva nu există în orașe din state civilizate și așa ceva nu trebuie să existe nici în Chișinău. Întrucât în capitală sunt înregistrați peste 10 mii de câini fără stăpân, desigur că ne confruntăm cu problema cum să cazăm acești câini în Necropolă, unde există toate condițiile de întreținere a patrupezilor. Orice instituție de stat, cum ar fi Necropola de la Chișinău, se confruntă cu problema finanțării instituției și cu problema cadrelor. Nimeni nu spune că Necropola este rai pentru câinii fără stăpân, dar este o necesitate ca maidanezii să fie aduși aici, pentru a asigura siguranța cetățenilor”, spune Roman Trahtman.

În ceea ce privește eutanasierea animalelor, Roman Trahtman consideră că e o măsură la care se recurge în toate statele lumii, dar, pentru a fi aprobată, această măsură trebuie supusă consultărilor publice.

Atât timp cât lucrul se face haotic, nu vor fi rezultate

Ana Revenco, directoare executivă a Asociației Obștești „Părinți Solidari”, este de părere că, deși gestionarea situației privind câinii fără stăpân în capitală a progresat în ultimii 20 de ani, mai există încă multe lacune la acest capitol. 

„Statul mai mult spală bani la capitolul prinderea câinilor decât face treabă. Se lucrează foarte puțin la soluționarea problemei și se face haotic. Autoritățile sunt complet ineficiente la subiectul respectiv. Știm de problemele care există la Necropolă și de modul în care sunt întreținuți câinii acolo, modul în care ei sunt prinși inuman. La Necropolă ar trebui să fie ținuți în special câinii agresivi, care prezintă pericol, inclusiv pentru copii. Soluția este ca autoritățile să iasă cu un program bine structurat, cu o evaluare clară a situației și cu indicatori clari. Deocamdată nu avem așa ceva și, atât timp cât lucrul se face haotic, nu vom avea rezultate, din păcate”. 

 

Cu ajutorul celor de la unpaspentru.md, am descoperit câțiva pași pentru a soluționa problema câinilor maidanezi din Chișinău. Acestea ar fi: 

  • Asigurarea cu personal a Secției privind Controlul și Protecția Animalelor din cadrul Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare (DGLCA).
  • Încheierea unui contract strict și exhaustiv între Regia Autosalubritate și DGLCA, care să oblige Regia să asigure evidența strictă a activității sale în domeniu.
  • Asigurarea unei evidențe stricte a procesului de prindere, sterilizare, întreținere și întoarcere în habitatul natural.
  • Asigurarea respectării normelor veterinare în Necropolă.
  • Extinderea perioadei de activitate a Serviciului de Capturare a animalelor.
  • Încheierea acordurilor, pe bază de transparență, cu Azilurile private pentru animalele fără companie pentru a putea mări numărul de capturări de animale.
  • Coordonarea activității de capturare și eliberare cu suburbiile. 

Tu ce părere ai despre această problemă din Chișinău și cum crezi că poate fi rezolvată?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: