Zeci de credincioși ortodocși au vizitat biserica “Tuturor Sfinților” din Bălți în dimineața zilei pentru a primi agheasma mare. Biserica a fost umplută de enoriași, aducând cu ei candele aprinse și ramuri de busuioc legate de vasele în care vor colecta agheasma. Credincioșii afirmă că agheasma mare este înzestrată cu o putere sfințitoare deosebită.

Credincioșii spun că agheasma mare are o putere sfințitoare deosebită, transmite  tvn.md.

Ea (n.r agheasma) trebuie păstrată numaidecât lângă icoană. Ea trebuie consumată înainte de mâncare, pe stomacul gol, după rugăciune. Bem această apă sfințită și credem că ne va ajuta să ne vindecăm trupește și sufletește.”

„Apa sfântă este o salvare pentru creștini, azi este ajunul, mâine este o sărbătoare foarte mare și mâine la fel venim la biserică. Luăm agheasmă să fie în fiecare casă pentru orice eventualitate apă sfințită.”

Oamenii exprimă entuziasmul pentru a primi agheasma mare, pe care o consideră un simbol al purificării sufletului și al începutului unui nou an plin de binecuvântări.

O mare însemnătate, ne-am născut în credință, în religie, și de la părinți avem buna credință în Dumnezeu. Suntem creștini și credem foarte tare în sărbătoarea de azi. Sfânta apă pe care o păstrăm tot anul, o păstrăm la nevoie, la boli, stropim în casă pentru curățirea sufletului și trupului.”

Fețele bisericești afirmă că agheasma mare nu trebuie să fie multiplicată, precizând că nu există diferențe între agheasma de Ajunul Bobotezei și cea de Ziua Bobotezei.

Paroh biserica „Tuturor Sfinților”: „Cineva zice că agheasma din ajun și cea de Boboteaza este diferită, dar nu este una și aceeași. Pentru că săvârșim aceleași rugăciuni, pentru sfințirea apei. De obicei agheasma se folosește la sfințirea casei, stropirea gospodăriei, animalelor. Cu agheasma de azi sau cea de mâine fiecare merge la mormânt la strămoși la părinți, care au rude apropiate decedate și prin aceasta reînnoim anul cu sfânta agheasmă, reînnoim și viața noastră.”

Agheasma mare trebuie luată de la biserică doar în sticle perfect curate și păstrată acasă tot într-un loc curat, cu dopul bine închis. Dacă se întâmplă să capete, cu timpul, un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost destul de curată sau că a fost lăsată destupată și au căzut în apa sfințită impuri.

Distribuie articolul: