Proiectul C.I.R.E.S. a fost creat pentru a începe o conversație despre cultura consimțământului și violență în Republica Moldova dar și în regiune. Misiunea acestuia este combaterea violenței de gen prin educație.

Conceptul CIREȘ.info reprezintă un spațiu sigur, un loc în care puteți vorbi deschis despre granițe și despre ce să faceți atunci când acestea nu sunt respectate. Consimțământul este interpretat ca „aprobare a intențiilor sau dorințele cuiva și permisiunea de a acționa așa cum ați căzut de comun acord”.

Cireșele nu sunt doar un logo frumos. Există o legătură directă între ele și consimțământ.

Adevăratul consimțământ trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • C – Conștient
  • I – Informat
  • R – Reversibil
  • E – Entuziasmat
  • S – Specific

Aceste cinci caracteristici ne vor ajuta să înțelegem dacă avem consimțământul altei persoane sau este timpul să ne oprim. Dacă lipsește cel puțin un punct din listă, atunci NU am primit / NU ni s-a dat consimțământul.

„Ca parte a proiectului CIREȘ.info, nu doar informăm publicul despre cultura consimțământului. Scopul nostru este mult mai vast – tindem să creăm o comunitate de tineri în care fiecare persoană are ocazia să împărtășească o poveste personală și să primească sprijin. În plus, organizăm evenimente online – întâlniri, discuții, ateliere de lucru, recomandăm organizații care lucrează în același domeniu și multe altele. Motive pentru a ne sprijini în rețelele de socializare sunt mai mult decât suficiente, în plus, avem nu numai texte utile, ci și acompaniament vizual foarte elegant”, explică moderatorii proiectului.

În prezent sunt 6 persoane în echipă și sunte unite prin dorința de a face ceva bun pentru tinerii/ele din Moldova: coordonatoarea și creatoarea C.I.R.E.S. este Ecaterina Verbițcaia, designer grafic și ilustrator – Maks Graur, traducătoare – Romina Garas, marketing manager – Anna Vinogradova, de rețelele sociale se ocupă Maxim Cuclev, iar Ecaterina Postolati scrie textele.

Proiectul a fost fondat în cadrul programului de mini granturi pentru sprijinirea și consolidarea competențelor de leadership ale femeilor tinere care promovează drepturile femeilor, implementat în cadrul proiectului „Moldova împotriva discriminării” de către Platforma pentru egalitatea de gen, prin Gender-Center în parteneriat cu ERIM și GENDERDOC-M, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Pentru mai multe informații urmăriți site-ul cires.info și rețelele noastre de socializare: facebook și  instagram.