Caz și în Moldova! În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de variola maimuței. Infecția a fost confirmată la un cetățean străin, care s-a deplasat în țara noastră din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu, anunță luni, 8 august, Ministerul Sănătății (MS).

Astăzi, potrivit autorităților din sănătate, persoana s-a adresat după asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată cu suspecție la variola maimuței, având slăbiciuni generale, febră și erupții cutanate.

„Tot astăzi au fost recoltate specimene, fiind transportate pentru investigații de laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Testul RT-PCR pentru variola maimuței a fost pozitiv”, precizează reprezentanții MS.

În SUA, bărbatul a fost în contact cu o persoană confirmată cu variola maimuței. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Simptomele variolei maimuței sunt:

  • durerile de cap,
  • ganglionii limfatici umflați,
  • durerile musculare,
  • erupțiile cutanate.

Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței, MS recomandă să vă spălați mâinile cu apă și săpun, să evitați contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate. „Dacă suspectați că aveți variola maimuței solicitați asistență medicală”, îndeamnă autoritățile din sănătate.

Distribuie articolul: