Potrivit omului de afaceri Vasile Tofan, principalul obstacol pentru mediul de afaceri din Republica Moldova nu este războiul sau costul capitalului, ci forța de muncă. Această concluzie a fost prezentată în emisiunea “Cutia Neagră” de la postul TV8.

Tofan a subliniat că, din punct de vedere demografic, Republica Moldova se află într-un moment favorabil, având o generație numeroasă născută în anii ’80. Cu toate acestea, el a atras atenția că această generație va începe să se retragă la pensie în următorii 10-15 ani, ceea ce ar putea duce la o criză serioasă în sistemul de pensii dacă nu se intervine cu reforme și soluții identificate.

Pe cât de motivant nu ar suna, noi suntem poate la cel mai bun moment demografic. La moment Moldova beneficiază de un divident demografic, pentru că cea mai numeroasă generație din piramida demografică, generația celor născuți în anii ’80, ei sunt la topul productivității. Problema este că această generație numeroasă este urmată de o generație foarte îngustă. (…). Această generație numeroasă, în 10-15 ani începe să iasă la pensie sau să părăsească forța de muncă. După noi urmează groapa, generația celor care azi au 20-25 de ani, care sunt foarte puțini și o să trebuiască să ne hrănească. Și credeți-mă că nu o să ne hrănească pentru că nu au de unde”, a explicat Vasile Tofan.

Referindu-se la soluțiile redresării economice, omul de afaceri a subliniat că este nevoie de a simplifica reglementările pentru a le oferi străinilor posibilitatea să investească în țara noastră, fiind necesară construirea unei economii deschise.

Dacă vorbești cu un om de afaceri și îl întrebi care e problema numărul unu, o să zică că e forța de muncă în primul rând. (…). Avem nevoie de oameni. Tineri sunt mai puțini din motive democratice. O sursă potențială de oameni este să se întoarcă moldovenii acasă. Eu sunt destul de sceptic de asta. (…). Nu putem să accentuăm creșterea fără a apela la reforme radicale. Trebuie să deschidem piața muncii pentru străini, masiv. 

Dacă Sumitomo vrea să-și aducă aici 500 de lucrători din Uzbekistan, pentru că ei ar vrea să lucreze aici pentru 600 de euro, noi trebuie să îi permitem să o facă. Oamenii să nu piardă luni de zile pe la Biroul de Migrație și Azil, alte luni de zile pentru a-și primi permisul de ședere. Deci, noi nu trebuie să facem asta”, a susținut Vasile Tofan.

Distribuie articolul: