Igor Dodon l-a înaintat pe Alexandr Stoianoglo ca un candidat unic al opoziție pe care la numit apartinic, neutru și de compromis. Probabil a facut-o din cauza anti raiting-ului personal, dar poate și din cauza indicațiilor de la Kremlin, care nu-l vor ca și candidat al opoziției. Alexandru Stoianoglo este clar după experiența sa politică un candidat pro-rus, care a avut o relație cu Vlad Plahotniuc, dar și cu Veaceslav Platon, care la un moment dat ar fi fost într-un conflict cu Ilan Șor, dar acum cred că are nevoie de susținerea lui, care este promovat de un partid politic membrii căruia nu recunosc războiul din Ucraina și spun că este un război civil sau afirmă alte aspecte legate de acest fapt, care cheamă la integrarea euroasiatică și nu la integrarea europeană. Adică un candidat pro-rus, absolut nu neutru, și un compromis politic mai mult decât decompromis. De ce a făcut-o? Sunt mai multe motive. Poate inclusiv și motive de lipsa de coordonare cu alte grupări pro-ruse, cum ar fi gruparea Șor. Dar dacă este să analizăm candidatura lui Stoianoglo, putem vorbi despre câteva caracteristici ale sale, care nu sunt tocmai cum le-a spus domnul Dodon.

Unu, nu este neutru, adică când era deputat în Parlament, el a fost membru al Adunării Parlamentare a CSI, a grupului de prieteni cu țările precum Federația Rusă sau Azerbaidjan, iar când a avut loc referendumul împotriva integrării europene în 2014 în Găgăuzia, el a spus că respectă decizia poporului găgăuz, dar nu recunoaște acest referendum. Apartinic, este clar că l-am cunoscut pe domnul Stoianoglo în primul rând ca deputat PD, și vicepreședinte al Parlamentului, inclusiv în perioada când acest partid a fost controlat de Vlad Plahotniuc. Mai mult, ultima dată când a fost înaintat într-o funcție publică, a luat doar vreo 3 mii de voturi în calitate de candidat independent în Găgăuzia.

Este el oare un candidat apartinic? Foarte greu de afirmat acest fapt, este interesant și dacă acesta este un candidat unic, fiindcă știm de exemplu că domnul Chicu sau domnul Năstase l-au susținut când l-au demis din funcție, dar același candidat unic al opoziției așa numit, au spus că îl așteaptă pe Șor înapoi în Republica Moldova,  și că ar fi trebuit să fie pedepsit pentru 19 ani, nu pentru 7 ani cum a fost pedepsit el de fapt, afirmând că așteaptă extrădarea lui din Israel și încarcerarea lui imediată dacă revine în țară. Iar este el oare un candidat de compromis? Mai degrabă un candidat compromis. Despre relația specială cu domnul Platon avem chiar și dovezi video, mai mult decât atât, sunt mai multe bănuieli în spațiul public, dar și dosare penale pornite pe numele fostului Procuror General, care indică că acesta fiind implicat direct, în dosarele lui Platon fapt ce și-a permis ca acesta să nu fie acum încarcerat. Iar susținerea lui poate vine și indirect prin acea ședință organizată de Natalia Morari, pentru identificarea acelui candidat unic, care și atunci se vehicula că ar fi fost domnul Stoianoglo.

În ceea ce privește susținerea opoziției este clar că are un vot de încredere din partea socialiștilor. Am văzut mesaje pozitive din partea domnului Nastase, anterior, dar și a domnului Filat. Mai greu este să înțelegem, poziția PDCM. Domnul Chicu a și anunțat că el este candidatul partidului în cursa electorală, dar anterior a susținut acest caz Stoianoglo în discursul său public. Pe de altă parte, Partidul Comuiștilor ar putea fi deja dominat de gruparea Șor, și mai ales că declarația nu a venit din partea blocului PCRM-PSRM, am avea dubii că ar avea susținere. De asemenea nu vedem reacții imediate din partea grupării Șor, dar și altor partide de stânga mai mici. PSDE ar fi un caz interesant, pentru că dl.Stoianoglo este un fost coleg de partid cu aceștia, dar înțelegem că dumnealor deocamdată nu l-au susținut. Acest candidat va primi susținerea acelor lideri de opinie pe care încearcă să-i creeze domnul Platon: Natalia Morari, unii deținători ai canalelor de telegram sau mai nou unele ONG de apărare a drepturilor omului. Un front comun al tuturor partidelor de opoziție nu se prevede.

 

Motivul care ar sta la baza înaintării domnului Stoianoglo, s-ar putea să fie lupta dintre ai multe poluri de putere de la Moscova. Gruparea Șor este bine pusă cu anumite servicii speciale dar și cu Kremlinul însine. Iar, Stoianoglo ar fi un candidat de alternativă cu mult mai acceptabil decât domnul Dodon, care are și niște dosare penale, care ar putea să rezulte în condamnări. Și el este un om care ar putea atrage voturile color nesatisfăcuți de guvernarea actuală, cei dezamăgiți de cursul de integrare europeană și voturile așa numiților neutraliști sau suveraniști care sunt pentru dezvoltarea pe calea a treia a Republicii Moldova.