Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat Europei Libere că 65 persoane, inclusiv copii, au fost găzduiți până vineri dimineața la Centrul expozițional Moldexpo, aproape 40 – la Centrul Biroului Migrație și Azil. Aseară guvernul a trimis autocare și microbuze la Palanca, iar în cazul a zeci de persoane a fost organizat transport spre Chișinău.

 

Mulți refugiați nu aveau transport, dar aveau unde să rămână, la rude sau prieteni, a spus Spatari. „Și astăzi este organizat transport spre Chișinău și noi îi plasăm pe oameni în diverse centre create pentru refugiați. Avem 20 de opțiuni pe care le analizăm, sanatorii, hoteluri, școli. Sunt mii de locuri disponibile teoretic, dar care trebuiesc echipate, în care trebuie personal, regulament de activitate și toate aceste lucruri sunt acum în finalizare”, a declarat Marcel Spatari.

Și Primăria Chișinău s-a implicat în găzduirea refugiaților, șapte adulți și doi copii (două familii) sunt cazați la Căminul DGETS, str. I. Creangă, 80, anunță autoritățile municipale. De asemenea, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a spus că locuitorii capitalei au adus haine, produse alimentare, apă, ceai etc. Vineri dimineața urmează să fie deschis și un cont bancar pentru cei care vor să doneze.

Ministerul Afacerilor Interne anunță că în ultimele 12 ore în R. Moldova au intrat circa 13 mii cetățeni, dintre care aproape 10 mii cetățeni ucraineni. La această oră sunt cozi la punctele de trecere a frontierei Palanca (de 8 kilometri), Tudora (de 2 km) și la Criva (circa 100 de mijloace de transport).

Conform primei dispoziții a Comisiei Situații Excepționale, cetățenii ucraineni pot intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate expirate și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19. La fel, automobilele vor putea intra fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Sursa: moldova.europalibera.org

Distribuie articolul: