Prima iarnă a bebelușului este poate și una dintre cele mai dificile, cu atât mai mult dacă este vorba de primul copil. Îți este frică să-l scoți afară că este prea frig și bate vântul prea tare, nu ești sigură că l-ai îmbrăcat bine, dar și că poate să răcească mult mai ușor? Deși astfel de griji sunt normale, bine de știut este că plimbările aduc beneficii micuțului. Există însă precauții, iar specialiștii îți spun care sunt acestea.

Prima iarnă a bebeluşului: e prea frig pentru bebeluș

„Bebelușii pierd căldură mult mai repede decât adulții, iar cu cât copilul este mai mic cu atât îi este mai dificil să se încălzească când îi este rece. Bine de știut este că bebelușii nu au abilitatea de a se încălzi prin tremurat. De asemenea, ei nu au grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi atunci când le este frig”, afirmă Kate Pittgen, director al secției de Dermatologie Pediatrică din cadrul Centrului Medical pentru Copii „John Hopkins” din Baltimore, SUA, potrivit totuldespremame.ro.

doc.ro

Îmbrăcă-l în mai multe straturi

,,Nici un părinte nu vrea ca bebelușului să-i fie rece, de aceea cei mai mulți dintre ei au tendința de a-l îmbrăca prea gros pe micuț când ies afară, mai ales pe perioada sezonului rece. Cel mai bine este să-l îmbraci cu un strat suplimentar de haine față de cum ești tu ca părinte îmbrăcat”, spune medicul pediatru Landau.

Prima iarnă a bebelușului? Atunci nu ezita să cumperi haine din materiale care lasă pielea să respire, cum sunt cele din bumbac. Pentru orice eventualitate mai pui în geantă un rând de haine în plus.

Ideal este ca plimbările să fie scurte

Evită să-l scoți pe bebeluș afară dacă este foarte rece (la limita înghețului) sau dacă vântul este puternic. Excepție fac micile plimbări când mergi să-l pui în scaunul de mașină și înapoi. Este rece afară, dar nu bate vântul? Atunci îmbracă-l pentru plimbare cu un combinezon sau scurtă de iarnă, cu căciulă, mănuși, papuci mai groși, iar deasupra de el în căruț poți să pui și o păturică. Ideal este ca plimbările să fie scurte, de cel mult jumătate de oră.

„Verifică din când în când bebelușul pentru a observa eventualele semne de disconfort. Îi este prea cald dacă începe să se înroșească la față, este agitat, iar pielea este caldă. Îți dai seama că-i este rece dacă are ochii înlăcrimați, este agitat, iar pielea este rece”, spune medicul Rallie McAlliester.

copilul.ro

Copiii răcesc în medie de 6 până la 10 ori pe an, iar asta deoarece sistemul lor imunitar încă nu este dezvoltat, iar ei sunt expuși la tot felul de viruși.

Igiena mâinilor, foarte importantă

Bebelușii își bagă des mâinile în nas și în gură, de aceea este important ca ele să fie curate, lucru valabil și pentru părinți. Spală mâinile bebelușului cu loțiune specială pentru el, apoi clătește cu apă caldă. Bine este și ca părinții să facă același lucru, mai ales după ce au schimbat scutecul, înainte de a-i da de mâncare micuțului sau când vin de afară. Important este și să te ștergi bine pe mâini, mai ales că germenii se transmit mult mai ușor dacă mâinile sunt ude. De ajutor sunt și soluțiile dezinfectante pentru mâini care conțin o cantitate mai mare de alcool.

Atenție la temperatura din casă

Încălzirea locuinței poate face ca umiditatea din încăpere să scadă, aerul să fie uscat, iar acest lucru să afecteze pielea delicată a bebelușului.

„Pentru a evita acest lucru este bine ca temperatura din încăperi să fie menținută între 21 și 23 de grade Celsius. Aceasta este și temperatura ideală pentru când micuțul doarme. Nu doar că nu este afectată pielea lui, ci se reduce și riscul de apariție a sindromului de moarte subită la sugari”, sugerează medicul Kate Pittgen. Bine este ca pe timpul nopții să-l îmbraci pe bebeluș într-o salopetă, apoi să folosești un sac de dormit. La fel de importantă este și umiditatea din încăpere (ideal este să fie între 40 și 60%). Poți afla ușor nivelul acesteia cu ajutorul unui higrometru. În funcție de rezultat poți să optezi pentru folosirea unui dezumidificator sau a unui umidificator.

bebelu.ro

Cât de des să-i faci baie

Recomand părinților să facă baie bebelușului la 2-3 zile, iar asta pentru a putea să prevină uscarea pielii, dar și posibilele iritații. Apa din cada pentru bebeluș este bine să aibă 38-39 de grade, dar cel mai la-ndemână este ca părintele să o verifice cu cotul (să se simtă caldă, dar nu fierbinte). Indicat este și ca baia să nu dureze mai mult de 10 minute în cazul nou-născutului. Dacă apa este prea caldă sau baia durează prea mult apare riscul de deshidratare la nivelul pielii. Pielea pierde mult mai ușor uleiurile naturale, iar acest lucru poate afecta derma”, explică doctorul Kate Pittgen.

O bună modalitate de protejare a pielii bebelușului este și aplicarea unor creme hidratante recomandate de medicul pediatru.

,,Unii copii nu au deloc nevoie de hidratare, în timp ce la alții pielea are tendința de a usca mai mult. Astfel de produse nu sunt indicate doar înainte de ieși din casă, ci și după ritualul de baie”, adaugă pediatrul.

Distribuie articolul: