Este ilustratoare și designer grafic în Londra, iar povestea ei a început de la pasiunea pentru desen și jocurile LEGO. În prezent Iulia Zolotcov lucrează la un proiect colorat, frumos și unic, destinat în special celor care au frică de zbor. Moldoveanca a lansat o campanie de crowdfunding pentru cartea sa de colorat inedită cu vizualizări integrate de realitate augmentată. Să aflăm mai multe despre această carte a viitorului, cu titlul Fasten Your Seatbelt (Puneți centura).

Activează în calitate de designer grafic în Londra, iar în timpul liber lucrează la proiectele personale de ilustrație, animație și, mai nou, graffiti. Iulia și-a propus să lanseze o carte de colorat unică, cu tematica zborului și a avioanelor, prima de acest gen în lume, bazată pe tehnica de realitate augmentată: „Tehnica de realitate augmentată este una destul de nouă, iar cartea de colorat la care am lucrat e unica de așa fel. Recent am lansat o campanie de crowdfunding, care va dura 30 de zile, pentru a putea publica independent cartea și a o distribui în magazine”

Cum ai pornit tu pe calea designului și de ce te-ai oprit anume la această tehnologie?

„Încă din liceu îmi plăcea să desenez și în afara orelor frecventam școala de arte plastice din Chisinau. De asemenea, în copilărie îmi plăcea mult să mă joc cu LEGO și să pictez. După liceu am plecat la Londra unde am făcut studii în design grafic și ilustrație, iar între timp făceam freelancing ca ilustrator.

După absolvire am acumulat experiență în animație, lucrând într-o agenție de advertising unde am filmat video-uri pentru rețelele de socializare Starbucks și Renault, și totodată am făcut branding și design grafic, și concepte pentru prezentări, publicități și diverse evenimente.

Mereu am fost curioasă să descopăr și să experimentez cu diferite tehnici. Mă fascinează ideea de a crea din ceva static și tradițional, precum o carte sau un tablou, o experiența imersiva cu animații, de a crea experiențe unice care să atingă publicul”, povestește ilustratoarea.

Cu ajutorul unei aplicații, paginile cărții pot fi scanate și astfel vor prinde viață și culoare, devenind animații.

Cum a venit ideea creării unei cărți de desen pentru copii cu această tehnologie?

„Mereu am avut frică în timpul decolării avionului și în timp de turbulență, frică de care încercam să scap prin a colora cărți și a desena. Activitatea de colorat e considerată efectivă în eliberarea de stres.

Și în unul dintre aceste zboruri, doi ani în urmă, mi-a venit ideea de a crea o carte care să cuprindă elemente de zbor precum avioane, parașute, peisaje, iluzii optice, panorame și scene amuzante. Totodată, creând o atmosferă imersiva și interactivă prin aplicația de realitate augmentata, cu ajutorul căreia poți scana paginile și încărca pe ecranul telefonului animații captivante, care să te facă să uiți de stresul dinainte și din timpul zborului.

Am lucrat asupra cărții pe parcursul acestor ani și, în special, în perioada de pandemie – a fost o activitate în care am depus mult efort și emoții”, mai dezvăluie moldoveanca.

Ce îți propui să faci cu această lucrare?

„Am lansat campania de crowdfunding pentru a acumula resursele necesare pentru a tipări cartea. Absolut fiecare susținător va fi recompensat și va putea alege din diferite recompense precum portrete de realitate augmentată, abțibilduri speciale, cărți de colorat, lecții private de desen cu mine și multe altele. La fel, numele fiecăruia dintre susținători va fi inclus în carte pe o pagina specială de mulțumiri.

Este o carte unică de acest fel și vreau să o public independent și să o împart cu copii, adulți, dar în special cu cei care, la fel ca mine, au frică de zbor. Pe lângă faptul că o voi distribui în primul rând susținătorilor campaniei, la fel plănuiesc să o distribui în librării și în magazinele de nișă”, conchide Iulia Zolotcov.

Cu lucrările Iuliei ne dăm seama că viitorul este aici. Fascinant, nu-i așa?