Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA nu va aduce schimbări semnificative în relațiile cu Republica Moldova pe termen scurt, afirmă analistul de politică externă Mihai Isac. El consideră că, deși Trump va prelua conducerea Statelor Unite, țara noastră nu va fi lăsată vulnerabilă în fața războiului hibrid rus. Din contră, noua administrație ar putea surprinde prin acțiuni menite să contracareze percepțiile privind legăturile republicanului cu Rusia.

 

„În perioada imediat următoare, nu vor exista schimbări importante în politica Statelor Unite față de Republica Moldova. În primul rând, va trebui să vedem cum va decurge procesul de alegere a personalului care va face parte din administrația lui Donald Trump. Este un proces care va dura câteva luni. De asemenea, va trebui să vedem care va fi raportul de forțe în Camera Reprezentanților și în Senatul american, chiar dacă pare că Partidul Republican a câștigat alegerile pentru Senatul american. (…)

În principiu, Republica Moldova nu are de ce să se teamă foarte mult de o administrație Trump. Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru continuarea politicii de susținere a aliaților Statelor Unite și, în primul rând, Republica Moldova are un partener strategic important în România, care la rândul său este un partener important al Statelor Unite. Deci este clar că Republica Moldova nu va fi abandonată în fața războiului hibrid rus, dimpotrivă, chiar s-ar putea să fim uimiți de o serie de acțiuni ale noii administrații Trump, care va încerca prin măsurile luate să combată zvonurile privind relațiile sale apropiate cu partea rusă”, a declarat Mihai Isac.

Expertul consideră că acțiunile administrației lui Trump ar putea consolida sprijinul pentru Moldova, demonstrând angajamentul SUA de a susține aliații și democrația în regiunea Mării Negre, scrie tv8.md.

„Republica Moldova trebuie să gestioneze cu atenție relațiile cu Statele Unite. Interesele Statelor Unite în regiune și interesele Republicii Moldova sunt similare și anume menținerea democrației în regiunea extinsă a Mării Negre.

În ceea ce privește conflictul cu Ucraina. Realitatea de pe front influențează direct ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Este o problemă care privește nu numai Statele Unite, dar și aliații europeni ai Statelor Unite. Deci, vom vedea o serie de evoluții, dar nu în ritmul alert care să înfricoșeze lumea. Republica Moldova va rămâne o prioritate pentru Statele Unite în tandem cu România, desigur.

În primul rând, politica externă a Statelor Unite nu se schimbă așa ușor. Establishmentul din Statele Unite nu va permite sabotarea unor interese politice externe importante, iar susținerea Republicii Moldova, România, Polonia, țărilor baltice, a Ucrainei reprezintă o necesitate pentru Statele Unite. Personal, nu cred să intervină foarte mari schimbări pe termen scurt în ceea ce privește politica Statelor Unite față de Republica Moldova”, a zis analistul Mihai Isac.

Punct războiului din Ucraina în 24 de ore: DA sau NU?

Isac menționează că, deși Trump a sugerat că ar putea găsi soluții rapide pentru pace, este puțin probabil ca aliații occidentali să accepte o „pace rusească”, adică în condiții favorabile Moscovei.

„Planul lui Trump cu referire la încheierea războiului timp de 24 de ore… Trump a făcut o declarație specifică pentru electoratul din SUA, pentru că, pe fondul războiului politic intern intens din Statele Unite, sprijinul oferit de SUA Ucrainei a fost prezentat într-o lumină diferită față de impactul său real. 

Aceste declarații trebuie privite prin prisma alegerilor din SUA. Este clar că Donald Trump va avea o politică mai dură față de modul în care va fi sprijinită Ucraina. Probabil vom vedea o serie de demersuri pentru încheierea unei păci, dar, Ucraina și aliații europeni nu vor accepta încheierea unei păci rusești (în condiții rusești) și să nu uităm că Donald Trump a fost primul lider american de la Casa Albă, care a trimis armament de calitate în Ucraina și dacă ne aducem aminte de vestitele rachete care au oprit o serie de ofensive în perioada 2017-18”.

Isac consideră că Trump nu va abandona Ucraina, chiar dacă va exista o retorică mai dură față de sprijinul oferit:

„„Nu cred că dracul este atât de negru” în ceea ce privește politica lui Trump față de Ucraina, dar, desigur, vom vedea o serii de declarații dure ai liderilor republicani, depinde foarte mult și de persoanele care vor face parte din administrația Donald Trump, după eșecul din Afganistan și din alte teatre de operațiuni, Donald Trump nu-și va permite să abandoneze Ucraina, dar sunt și alte dosare care vor rămâne destul de importante pentru administrația Trump, ca de exemplu: relațiile cu China și problema Taiwanului, dar și Orientul Mijlociu. Poziția Statelor Unite nu depinde de un singur om, este vorba de un sistem”,a spus Isac.

Expertul în politică externă a recomandat ca factorii de decizie din Moldova să stabilească legături directe cu noua administrație americană, prin vizite și invitații oficiale, pentru a prezenta clar interesele Moldovei și a-și asigura un dialog susținut. Această apropiere ar putea sprijini Moldova în menținerea unei relații constructive cu SUA.

„Dar personal, nu văd o schimbare rapidă a politicii Statelor Unite față de Republica Moldova, având în vedere că Republica Moldova este, după ceea ce se întâmplă în Georgia, un cap al democrației în Europa de Sud-Est și orice urmă de șovăială din partea Statelor Unite, inclusiv în dosarul Republicii Moldova, va fi perceput ca un semn de slăbiciune de către Kremlin și, după cum știm, Donald Trump nu dorește să pară o persoană slabă în fața nimănui”, a punctat Mihai Isac.

 

Distribuie articolul: