Cu toate problemele cu care ne confruntăm astăzi, moldovenii oricum continuă să fie interesați să își achiziționeze o locuință, ceea ce a stimulat o creştere semnificativă a preţului apartamentelor din Chişinău. Astfel potrivit Mold-street.com, în aprilie 2022, prețul apartamentelor din capitală a crescut în medie cu 4-5%. 

Ceea ce înseamnă că pentru un apartament nou, vânzătorii cereau în luna aprilie 744 de euro pe metru pătrat, cu 4% mai scump față de 715 de euro pe metru pătrat cât era prețul mediu în luna martie. Mai mult decât atât, apartamentele vechi se scumpesc mai rapid decât cele noi. 

În cazul unui apartament cu 50 metri pătraţi, costul mediu a în aprilie cu aproape 1.500 euro, iar în decurs de un an cu peste 4.500 de euro. Dacă suprafaţa ajunge la circa 100 de metri pătraţi apoi costul mediu a crescut în aprilie cu aproximativ 2.900 de euro, iar în decurs de un an cu circa 9.000 de euro.

Conform sursei, cele mai mari scumpiri s-au atestat în cazul imobilelor vechi din municipiul Chişinău. Astfel în aprilie un metru pătrat de spaţiu locativ în imobilele de pe piaţa secundară a ajuns la un preţ mediu de 637 de euro, cu 5,5% mai scump ca în martie şi cu 11,75% mai mult decât în ianuarie.

Comparativ cu aprilie 2021, costul unui metru pătrat a crescut cu 117 euro, adică cu 22,5%. În consecinţă diferenţa de preţ între apartamentele noi şi cel vechi s-a diminuat în decurs de un an cu aproape 9 puncte procentuale: de la 25,6% la mai puţin de 17%, arată datele bursei LARA.

De ce creşte preţul spaţiului locativ

Potrivit experților imobiliari, în ultimii ani creşterea preţurilor la spaţiul locativ a fost influenţată de o cerere mai mare, care în mare parte s-a datorat relaxării politicilor monetare de către Banca Naţională a Moldovei, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a costurilor de creditare pentru populaţie în ultimul an.

Printre alți factori ce au stimulat scumpirea este majorarea semnificativă a costurilor pentru materialele de construcţie, la nivel mondial şi local, ca urmare a pandemiei, creșterea salariului mediu brut pe economie, dar şi costul mai mare a terenurilor pentru construcţii.

În ultimele luni, ca urmare a nevoii de a tempera presiunile inflaţioniste, BNM şi alte bănci centrale din lume au majorat semnificativ rata de bază, ceea a crescut costurile de creditare.

Sursa: Mold-street.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: