Prețurile apartamentelor în Capitală sunt în continuă creștere, stârnind îngrijorare atât în rândul cetățenilor, cât și al experților.

Costul mediu pe metrul pătrat în noile construcții a ajuns la 1.900 de euro, iar specialiștii avertizează că aceasta ar putea să nu fie încă limita maximă.

„Piața imobiliară din Capitală este artificial supraincălzită”, a declarat economistul Marin Gospo­darenco. El a mai subliniat că Programul Prima Casă nu mai este o soluție sigură pentru tineri, iar creditarea ipotecară implică anumite riscuri pentru bugetul de stat. Autoritățile încă nu comentează situația, relatează jurnal.md.

„Se vorbește mult despre oferta foarte mică de pe piață și cererea foarte mare. Eu nu sunt de acord categoric. Oferta este ținută în mâna mai multor grupuri de interes. Aici vorbim atât despre dezvoltatori, cât și agenți imobiliari, dar și alte grupuri de interes. Eu nu recomand cetățeanului Republicii Moldova să cumpere acum apartamente cu așa prețuri, să ia acum credite cu așa rate a dobânzilor”, a avertizat economistul.

Potrivit expertului, costul real de construire a unui metru pătrat nu depășește 700 de euro, în timp ce prețul de piață ajunge până la 2.000 de euro. El consideră că este o schemă clasică de speculații folosită de dezvoltatori.

„Există așa o instituție în stat, Consiliul Concurenței. Cel puțin în public eu nu am văzut că este investigată piața imobiliară, să ne spună ce se întâmplă, avem monopol sau poate un cartel. Companiile dezvoltatoare pot crea întreprinderi fiici. Este o schemă mai simplă, întreprinderea fiică cumpără toată oferta de pe piață și o menține. Apoi dă dozat publicului larg aceste apartamente și respectiv menții prețul artificial. Dacă cade piața imobiliară, intervine statul și achită băncilor prin garanție de stat aceste credite, și ce înseamnă asta, că toate creditele achitate de stat se duc la datoria noastră internă și se pune până la urmă pe seama cetățeanului”, a subliniat Gospo­darenco.

Totuși, unii specialiști consideră justificată creșterea prețurilor, în ciuda valorilor record ale metrului pătrat.

„Poate ar fi în 600-800 euro prețul de a construi, dar noi pe lângă asta avem prețul terenului, profitul companiei, etc. Prețul metrului pătrat la etapa de construcție este real. Noi mai avem și manopera care a crescut foarte mult. Anul trecut programul Prima Casă Plus a pus o presiune enormă pe piața imobiliară. Aș recomanda cetățenilor să procure apartamente, dar să fie foarte atenți cine este constructorul, să analizeze care este potențialul lui”, a spus expertul imobiliar Victor Cernomorcenco.

Șeful unei agenții imobiliare, Vlad Musteață, susține că datorită creditelor ipotecare și programelor guvernamentale precum Prima Casă, multe familii tinere au reușit să-și cumpere apartamente, ceea ce a crescut puternic cererea.

„Prețul e stabilit de piață, nu doar de costurile de producere. Atâta timp cât sunt vânzări, normal că nimeni nu coboară prețurile intenționat. Dacă nu vor exista vânzări sau vor fi vânzări scăzute, atunci probabil orice dezvoltator va scădea prețul. La moment piața este în echilibru. Este problema cu lipsa autorizațiilor. Acum este vorba de ceva între 800-1.000 euro ar fi costul la ceva construit calitativ”, a declarat Vlad Musteață.

El recunoaște că creșterea costului materialelor nu explică saltul brusc al prețurilor. Principala problemă rămâne deficitul de ofertă. Locuitorii Chișinăului spun tot mai des că nu-și permit să cumpere o locuință la aceste prețuri.

Directorul executiv al Societății Evaluatorilor Independenți, Dumitru Tărăburcă, consideră că Banca Națională și Guvernul trebuie să utilizeze instrumentele politicii monetare pentru a limita expansiunea creditării și speculațiile pe piața imobiliară. De asemenea este necesară creșterea nivelului de educație financiară a cetățenilor și asigurarea transparenței informațiilor despre costul real al proprietăților imobiliare.

Distribuie articolul: