Pe 15 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rostit un discurs în limba ucraineană la summitul G20, expunând cele 10 condiții pentru încetarea războiului.  Președintele relatează despre faptul că Herson a fost singurul centru regional  cucerit de către ruși de la începerea războiului și, în sfârșit, a fost eliberat.  Această victorie semnifică apogeul luptei ucraieninilor, liderul comparând-o cu debarcarea aliaților îm Normandia. Victoria în Herson demonstrează curajul și lupta eroică a ucrainenilor.

Totuși, mai e o cale lungă până ce toată țara va fi eliberată de către armata rusească.  Zelenski are încredere în armata țării sale și e sigur că aceasta va învinge. Președintele ucrainean accentuează importanța negocierilor cu Federația Rusă, în scopul de  a evita un nou conflict și de a salva mii de vieți.  Acesta și-a arătat neîncrederea față de liderii Federației Ruse, argumentând că ei au încălcat înțelegerile pe care le-au avut cu statul ucrainean.

Propunerile lui Volodimir Zelenski sunt:

  • Ucraina nu va face compromisuri în ce privește suveranitatea, teritoriul și independența. Pacea să fie încheiată conform convențiilor și tratatelor internaționale. Rusia trebuie să respecte și să recunoască integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Retragerea soldaților ruși de la centrala nucleară din Zaporojia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică să verifice fiecare centrală nucleară, pentru a evita orice activitate ostilă din partea rușilor. Scopul acestei cerințe este de a evita pe viitor amenințarea nucleară.
  • Extinderea exportului de grâu, astfel Ucraina a lansat o campanie ,,Grâu din Ucraina” menită să ajute pe cei săraci. Dreptul la mâncare, în viziunea liderului ucrainean, e un drept indispensabil. Prima navă va pleca spre Etiopia, transportând 27 de mii de tone de grâu. Zelenski îi îndeamnă pe liderii mondiali să se alăture inițiativei Ucrainei.
  • Securitatea energetică – ,,Rusia folosește frigul ca o armă împotriva milioanelor de oameni”. De criza energetică, rușii profită la maxim. Astfel, o soluție ar fi stabilirea unui preț fix pentru resursele naturale provenite din Federația Rusă și importarea într-o cantitate mai mică a acestora.
  • Eliberarea prizonierilor și a ucrainenilor deportați în Rusia.
  • Retragerea armatei din Ucraina.
  • Dreptate pentru Ucraina – crimele de război săvârșite de soldații invadatori sunt groaznice, copii morți (430), maturi torturați și apoi aruncați într-o groapă. Aceste crime nu pot fi uitate.  E necesar ca un tribunal internațional să condamne Federația Rusă pentru crimele de război și împotriva umanității și să oblige statul agresor să plătească daune morale și materiale.
  • Protejarea mediului – din cauza invaziei rusești, milioane de hectare de pădure au ars, 6 milioane de animale domestice, 500 000 de delfini din Marea Neagră au murit, hectare de pământ agricol au fost contaminate cu substanțe periculoase. Zelenski cere ca să fie găsite soluții pentru daunele ecologice provocate de război.
  • Prevenirea unui nou conflict – semnarea unui acord, prin care Ucrainei i se va garanta ajutorul de către alte state.
  • Confirmarea că războiul a încetat- după îndeplinirea tuturor măsurilor necesare pentru pace, cele două părți trebuie să semneze un acord.