Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat astăzi că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

„Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV. El a adăugat că blocul comunitar are un „foarte solid acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE și Ucraina. Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privință, scrie radiochisinau.md.

Acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice și unei integrări economice între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul și educația. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme și să respecte principiile democratice, drepturile omului și statul de drept.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerțul internațional al acestei țări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi și împrumuturi au fost mobilizate de instituțiile financiare ale UE pentru a susține reformele din Ucraina, aplicând totodată condiționalități în funcție de progresul în realizarea acestor reforme.

Pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-și acopere nevoile de finanțare în 2022.

Sursa: radiochisinau.md

Distribuie articolul: