O întâlnire importantă pentru Republica Moldova. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua vineri, 29 iulie, o vizită oficială în România, la invitația omologului său de la București, Klaus Iohannis. Potrivit Tv8, informația a fost anunțată de Președinția României.

Este prima întâlnire a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care țara noastră a obținut statutul de țară candidată la UE.

La Palatul Cotroceni, Maia Sandu va fi întâmpinată de președintele României. După ceremonia oficială de primire de la ora 10:00, aceștia vor purta discuții bilaterale, după care vor susține o conferință comună de presă. Totodată, în contextul întrevederii, Președintele României va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Așadar, în cadrul convorbirilor celor doi Președinți, vor fi abordate, de asemenea, teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială în domenii cheie.

Sursa: Tv8

Distribuie articolul: