Artista din Malaezia, Michelle Yeoh, în vârstă de 60 de ani, spune că victoria ei este o licărire de speranță pentru alte actrițe asiatice, scrie elmundo.es. Nu este ușor să faci istorie cu 60 de ani la Oscar. Și mai mult fiind femeie. Și asiatic. Dar niciodată nu este prea târziu dacă există dorință, talent și perseverență. Michelle Yeoh, protagonista celui mai atipic și nebun film care a măturat gala Academiei de la Hollywood, Everything at once everywhere, este dovada.

Pentru ea a fost Oscarul pentru cea mai bună actriță înaintea celeilalte mari favorite, o Cate Blanchett care va trebui să aștepte un prilej mai bun pentru a intra în Olimpul actrițelor care au deja trei statuete de aur.

Michelle Yeoh, născută în Malaezia și consacrată ca actriță în Hong Kong înainte de a începe să sune în Statele Unite, a dedicat Oscarul „fetelor și băieților care arată ca mine, un halou de speranță și dovadă că visele devin realitate”. Nici nu a uitat lupta pe care femeile o duc de ani de zile pentru a obține o reprezentare mai mare, pentru a combate stigmatizarea vârstei. „Nu-i lăsa niciodată să-ți spună că timpul tău a trecut”, a spus el în urale de la o parte a Teatrului Dolby din Los Angeles.

Victoria lui Yeoh nu este doar o realizare istorică pentru comunitatea asiatică – prima la categorie pentru o femeie de pe acel continent – în interiorul și în afara SUA, ci și pentru Academie în scopul ei de a atinge sentimentul mult așteptat de incluziune după ani de zile. a nominalizaților albi și a câștigătorilor. Chiar și așa, este încă simptomatic că acesta este primul Oscar pentru o femeie „de culoare” de la triumful lui Halle Berry în 2002 pentru Monster. Și că, în istoria de 95 de ani a celor mai importante premii de film, munca altor actrițe din Asia a fost atât de constant ignorată. „Sper că asta sparge acel nenorocit de tavan de sticlă, că asta continuă și că vom vedea mai multe fețe (ca a ta) acolo sus”, a spus el într-un interviu recent pentru The New York Times.

Yeoh a fost de multă vreme o icoană de bună credință, capabilă să depășească perioada de glorie a filmelor de acțiune din Hong Kong și a succesului Hollywood. În ciuda acestui fapt, până acum fusese subestimată ca artistă, creditată mai mult pentru cunoștințele ei despre artele marțiale decât pentru capacitatea ei de actorie. De acum înainte este de presupus că percepția asupra operei sale se va schimba, chiar dacă este la vârsta de 60 de ani.

Malaya interpretează o eroină neobișnuită într-unul dintre cele mai ciudate, hiperbolice și creative filme din istoria cinematografiei. Jucați atât de multe personaje în același timp în universuri paralele încât este nevoie de un exercițiu intens de concentrare pentru a pierde socoteala. Cariera ei și această piatră de hotar fac din ea o referință esențială în cinematografia asiatică recentă. A fost protagonist în Tiger and Dragon, de Ang Lee, și Crazy Rich Asians, filmul care a marcat un înainte și un după pentru actorii de origine asiatică de la Hollywood. Le-a redeschis porțile unor oameni precum Ke Huy Quan, un câștigător al Oscarului la 39 de ani după ce a fost descoperit de Steven Spelberg.

Yeoh crede că cheia succesului filmului este conectarea cu atât de mulți oameni din generații diferite. Chiar și femeile mai în vârstă, care au recunoscut că nu au înțeles pe deplin caseta lui Daniel, au spus că a fost utilă în reconectarea cu fiicele lor.

Totul, în același timp, peste tot câștigă șapte premii Oscar și este încoronat drept cel mai bun film și nouă speranță a Hollywood-ului
Pentru Michelle Yeoh, o fostă cascadoră, Oscarul reprezintă o recunoaștere a talentului ei dincolo de priceperea ei fizică. Everything at Once Everywhere a devenit cea mai bună prezentare internațională pentru o femeie care a câștigat concursuri de frumusețe în Malaezia ei natală și a atras atenția lui Jackie Chan în timpul filmărilor unei reclame de televiziune în anii 1980.

Acum spune că iubește ceea ce face mai mult ca niciodată. „Am o mare pasiune pentru actoria cinematografică”, încântat de un Oscar ca tribut pentru a spune niciodată să nu renunți. “Dacă crezi în tine, nu renunța niciodată. Mi-au luat 40 de ani, dar am ajuns.”