Pentru prima oară în istoria competiției automobilistice și de motociclism off-road de tip rally Dakar ia parte un participant cu sindromul Down. Acesta este originar din Peru și are 25 de ani. 

În timpul celor 11 zile, cât va dura raliul, Lucas Barron va fi copilotul tatălui lui, Jacques Barron. Se știe că Lucas are o pasiune aparte pentru sporturile de bolizi. Dar tot el a încercat o mulțime de alte sporturi cum ar fi: înotul, fotbalul, ciclismul, surfingul și schi nautic.

În acest an, el spune că este gata să „îmblânzească dunele deșertului”.

Marele Avataj

Lucas deja beneficiază de un avantaj major din cadrul cursei de raliuri Dakar 2019. Competiția se desfășoară în Peru, țara lui natală. Acesta afirmă că se pregătește de mult timp pentru cursă, dar faptul că drumurile îi sunt cunoscute îi face provocarea mai ușoară.

„Această cursă este minunată pentru mine, va fi ușoară pentru că știm drumul”, spune el, în atelierul mecanic unde finalizează ultimele ajustări ale vehiculului.

Misiunea lui Lucas

În cele zece etape ale lui Dakar 2019, misiunea tânărului copilot va fi, mai presus de toate, aceea de a monitoriza starea drumului și de a rezolva problemele mecanice. „Îl voi ajuta să supravegheze motorul, drumul și anvelopele”, a spus Lucas, care poartă cu mândrie ținuta albă de copilot.

Unsprezece zile de curse, în care „ochii lui Lucas vor fi cei ai mașinii pentru a evita atingerea unui alt vehicul sau a oricărui alt obiect”, adaugă Jacques cu încredere. „Lucas știe cum să controleze cureaua de distribuție, presiunea uleiului și a anvelopelor”, a mai adăugat acesta.

„Persoanele cu sindromul Down își dezvoltă anumite abilități. Lucas poate practica orice tip sport”, spune Jacques, tatăl lui Lucas.

Lucas a obținut cu ușurință permisiunea de a participa de la Federația Internațională de Automobile. Acesta nu a avut vreo problemă de înregistrare. Pentru Lucas condițiile de participare au fost similare cu cele ale celorlalți participanți: să se supună anumitor examene medicale și să aibă tot setul de documente necesare.

SURSA