Rechinul Marele Alb a dispărut în mod ciudat în largul coastei Africii de Sud în ultimii ani, suspiciunile privind scăderea numărului de exemplare fiind legate de celălalt prădător oceanic notoriu, orca. Acum există imagini cu o vânătoare reală, scrie portalul Science Alert, care preia un studiu publicat de Ecology, site-ul Societății Ecologice a Americii, notează Libertatea.

Două noi filmări, una din elicopter și una cu o dronă, au surprins doi dintre cei mai înverșunați prădători ai oceanului care se confruntă, imaginile fiind o premieră mondială.

„Acest comportament nu a fost niciodată văzut în detaliu până acum și, cu siguranță, niciodată din aer”, spune savantul maritim Alison Towner, de la Universitatea Rhodes, din Africa de Sud. În portul din Mossel Bay, în după-amiaza zilei de 16 mai, o dronă a surprins o burtă albă ocean. O mână de balene ucigașe înotau aproape de suprafață, iar pilotul dronei, un pasionat de pe plajă, a decis să le urmărească.

Pe măsură ce drona urmărea și înregistra grupul, o pereche de orci s-au despărțit spre est, spre gura râului local, un punct cu apă mai caldă cunoscut pentru activitatea rechinilor în zonă. Două dintre cetaceele rămase au început să înoate strâns unul lângă altul la suprafața oceanului, cu fața în direcții opuse, ca și cum ar fi privit în exterior.

Șapte secunde mai târziu, o a cincea orcă a apărut în spațiul dintre dintre cele două perechi. Împingea la suprafață un rechin alb de trei metri lungime, cu burta în sus. Cu o mișcare rapidă, orca a rostogolit rechinul pe o parte și i-a mușcat burta în spatele aripioarei pectorale, sângele revărsându-se în mare.

Cu rechinul strâns ferm în fălci, orca s-a scufundat din nou, eliberând cadavrul pe măsură ce dispărea în ocean. Una dintre orcile care patrulau s-a apropiat apoi și a apucat coada rechinului, trăgându-l în abis, de unde n-a mai fost scos apoi. Un individ din grupul de orci a fost identificat ulterior drept „Tribord”, un mascul celebru cu înotătoarea dorsală îndoită. Tribord a fost anterior implicat într-o serie de atacuri asupra rechinilor, mai multe carcase de rechin spălate fiind găsite pe plajele din Africa de Sud, iar la patru dintre ele lipsea ficatul.

Nimeni nu a mai surprins vreodată pe Tribord în luptă directă cu un mare rechin alb, dar dovezile circumstanțiale sugerează că el și un alt mascul orcă, numit Port, sunt probabil ucigașii altor specii de rechini locale. Aceste două balene frecventează deseori punctele de întâlnire ale rechinilor, iar când le vizitează, peștii mari tind să abandoneze zona timp de mai multe zile.

„L-am văzut pentru prima dată Tribord în 2015, când el și Port au fost asociați cu uciderea a șapte rechini cu branhii în False Bay”, spune David Hurwitz, un operator de observare a balenelor de la Simon’s Town Boat Company, care a contribuit la studiul citat acum.

Distribuie articolul: