Peste 80 de elevi din gimnazii, licee, instituții de învățământ profesional tehnic, precum și tineri care și-au lansat o afacere s-au întâlnit la un Forum Vocațional, organizat la Chișinău. Pentru prima dată, cei prezenți au discutat despre oportunitățile pe care le oferă tinerilor școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență.


„Suntem aici pentru a schimba viața oamenilor. Este foarte important pentru noi să acționăm pe baza principiului „Nimeni să nu fie lăsat în urmă. Fără posibilități educaționale multiple și diverse pentru toate vârstele, nu poți schimba Moldova”, a menționat Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei în Republica Moldova.

Potrivit lui Alexander Karner, instituția va continua să susțină educația profesională, pentru a asigura profesii de înaltă calitate (în conformitate cu cerințele pe piața forței de muncă). De asemenea, ADA va menține legătura cu companiile naționale și internaționale.

Despre planurile sale de a lansa o afacere în IT le-a vorbit celor prezenți Cristian Chetraru, elev în anul II la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău. Visul său este de a crea jocuri video pe calculator:

„Dintotdeauna am fost pasionat de informatică și am aflat că anume la Centrul de Excelență voi putea să îmi dezvolt abilitățile. Îmi place unde învăț, mai ales că instituția mi-a oferit multe oportunități. După absolvire, voi realiza o schiță a unui joc pentru calculator, pe care o voi prezenta unui studio cunoscut din Polonia. Sper să obțin finanțare de la ei.”

În cadrul evenimentului, tinerii au fost împărțiți în trei grupuri de lucru. Împreună cu mai mulți jurnaliști, experți din domeniul educației și reprezentanți ADA, tinerii au analizat problemele din învățământul profesional tehnic și au venit cu recomandări pentru autorități, finanțatori și jurnaliști.

Lidia Bîrsanu din Sângerei a fost pasionată de mică de croitorie. După ce a făcut mai multe studii în domeniu, a început a repara și a confecționa haine. Treptat, afacerea ei a devenit prosperă, iar acum Lidia Bîrsanu este cunoscută pentru atelierul ei de croitorie și serviciile de broderie.

„La vârsta de 17 ani am plecat la Moscova, unde am lucrat aproape șase ani, după care m-am întors acasă. Nu puteam găsi un loc de muncă. Studii nu aveam, experiența de la Moscova era alta. În satul Grigorăuca, raionul Sângerei, a fost deschis un Centru de Instruire pentru Tineri, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), unde am învățat gratuit. După ce am studiat contabilitatea financiară, am decis să merg și la Specialitatea croitorie. Ulterior, am obținut un grant, din care am cumpărat dulapuri, o masă de cusut și una pentru călcat. Mă mândresc cu ceea ce sunt acum, cu ceea ce am. Atunci când dorești să faci ceva, trebuie să mergi înainte”, a menționat Lidia Bîrsanu, antreprenoare și fondatoarea „Elavia-Confex”.

 Forumul vocațional a fost organizat de AO „Centrul Media pentru Tineri” și susținut de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).