Cum se vede pandemia COVID-19 din interiorul Spitalului clinic municipal de boli contagioase pentru copii din Chișinău? Răspunsul la această întrebare îl aflăm din mărturiile unei mame care, recent, a trăit experiența pe propria-i piele. Trei reprize de febră înaltă a copilului de doar cinci ani au făcut-o să apeleze la medicul de familie, menționează AGORA.md.

„Nu sunt o mamă care intră ușor în panică şi nu mă stresez deloc atunci când copilul are febră. Urmăresc, îi dau antipiretice şi atât. Totuşi, în contextul în care suntem acum, am ținut ca băiatul să fie examinat de un medic, mai ales că în casă avem și o bunicuță pe care până acum am ținut s-o izolăm la maxim”. Așa a ajuns la spital.

Tânăra mămică își amintește de zilele care au precedat internarea în spital.

„Lucram de acasă. Ieşeam o dată la trei zile la magazine, după provizii, şi să scot gunoiul până la tomberon. Dacă decideam să iau și copilul cu mine, să mai ia o gură de oxigen, îi îmbrăcam mănuşi din plastic. Ştia că nu are voie să-și atingă fața, iar la revenire își spăla jumătate de minut mâinile cu săpun. Toate mânerele şi întrerupătoarele erau şterse cu soluția de curățat care o aveam acasă (dacă nu mai găsisem nici spirt în farmacii)”.

Investigațiile la domiciliu

Medicul de familie a examinat atent copilul. Diagnoza a fost: faringită acută.

– Ați respectat regimul de carantină?

– Da, de când s-a închis grădinița.

– În contact cu cineva de peste hotare ați fost?

– Da, exact acum două săptămâni, cu soțul, care a venit dintr-o țară din Europa, am răspuns cu o ușoară șovăială.

– Sunt nevoit să apelez la Urgență.

Copilul a devenit foarte stresat. Ultimele cazuri în care am apelat la urgență, chiar dacă au fost demult i s-au întipărit în minte.

În 15 minute medicii de la Urgenţă deja erau la uşă. Echipați cu mască, mănuşi, ochelari de plastic şi o salopetă ce le acoperea tot corpul – de la talpa piciorului până în vârful capului. Erau ca nişte cosmonauți. Nu le-a fost foarte uşor în acest echipament să examineze copilul, unde mai pui că era și foarte cald în apartament. Iarăşi examinare, întrebări.

– Persoana de peste hotare cu care ați interacționat unde e?

– A plecat înapoi, în trei zile de la venirea în țară.

– Cum se simte? Când ați discutat ultima dată?

– Ieri seară. E bine.

– Trebuie să vă luăm cu noi, pentru că ați fost în contact. E nevoie să vă examineze la spitalul de boli infecțioase. Sunt convins 99% că e doar Faringită acută, dar, în situația existentă, suntem nevoiți să testăm totul.

Drumul spre spital și internarea

În ambulanță medicii au glumit şi au încercat să-mi înveselească copilul. Unul dintre ei mi-a  povestit că a făcut ieri toată ziua tura „general” şi a condus pacienți cu suspecție la COVID-19, unul după altul la „Toma Ciorbă”.

Noi am ajuns la Spitalul de boli infecțioase pentru copii. După noi, alte trei maşini în rând. Copilul a fost examinat, după care am primit mesajul: „Veți fi internați până avem rezultatul analizelor. Mama, aveți mască? Dacă nu – vă dăm”.

Am ieşit cuminți din camera de gardă și am urma asistenat medicală şi ea „cosmonaut”.

Salonul din spital

Am ajuns în salonul pentru o persoană. Cu baie personală. Am fost surprinsă de vasul plin cu dezinfectant şi mănuşile lăsate acolo pentru a putea dezinfecta la necesitate suprafețele.

Mai era un ceainic cu apă fiartă și un termometru. Uşa salonului a fost încuiată, iar discuțiile cu personalul medical le aveam doar prin geamul ce dădea în hol.

Două ore am aşteptat să ni se spună ce va fi mai departe. Între timp, ne-au adus mâncare, dar cu mesajul: „Nu aveți voie să hrăniți copilul până nu i se vor preleva probele pentru analize”. Am mai așteptat o oră. Prânzul s-a răcit.

În salon a intrat asistenta „cosmonaut”. A preluat analize (sânge din venă, frotiu din nas, gât, urina – urma a doua zi dimineață).

– Și când verdictul?

– Mâine, după 17.

A ieșit din salon și în camera adiacentă, rezervată medicilor, şi-a scos întregul echipament şi l-a aruncat la gunoi. Tot așa au procedat şi medicii de pe ambulanță, după fiecare pacient adus la spital.

Atmosfera din spital

În salonul de vis-à-vis o altă mamă cu copiii săi.

La ora patru, pe hol se aude glasul medicului:

– Liuba, în secția X, pozitiv COVID. Fiți atente!

Peste o oră în salonul de vis-a-vis intră medicul, doar cu mască pe față și mănuși pe mâini. După câteva minute de dialog, doamna începe să-și strângă rapid lucrurile. Fericită. Rezultatul e negativ şi merg acasă.

„Aşa vom fi şi noi mâine”, îmi încurajez copilul.

Timp de o oră, două infirmiere au făcut curățenie în salonul de vis-à-vis. Au spălat tot, inclusiv ferestrele. Încă o oră a fost conectată lumina ultraviolet. Acum, salonul e gata şi își aşteaptă cuminte următorul pacient.

În ciuda circumstanțelor, personalul spitalului a fost mereu amabil. Ne-au propus să schimbăm cearşafurile, după un episod de vomă provocat de medicamentul menit să-i mai scadă din febră. Sunt aproape străvezii de la miile de spălări, dar sunt curate. La rugămintea mea, ne-au adus ser fiziologic, ne-au transmis lucrurile personale aduse de acasă. În tot acest timp, comunicarea avea loc prin fereastră ori la telefonul de la post (numărul scris caligrafic era pe o foiță pe masă).

La ora 20:00 și 22:00, boc-boc:

– Cum se simte copilul? Febră, vomă are? Poftă de mâncare? Apă bea? Mama, nu uitaţi să purtați masca.

Şi acest dialog urmează la fiecare salon. Foarte empatice, asistentele zâmbesc, mulțumite de răspuns. La unii vin și noaptea. Și pacienți noi vin, iar „cosmonauții” își fac apariția pe coridoare.

Noaptea

Am dormit-o pe o bucată de pat. I-am cedat perna copilului, eu căutându-mi loc undeva la picioarele lui. Noaptea a trecut fără febră. Dimineața s-a trezit vesel și cu bună dispoziție.

A doua zi

Boc-boc în fereastra de pe hol…

Citește continuarea pe AGORA.md.

Vezi și: Un virusolog german dezvăluie care sunt simptomele „neobservate” ale coronavirusului: „Se manifestă imediat după infectare”