24 februarie, 2022 este o zi despre care se va vorbi și se va scrie mult timp de acum încolo. Este ziua în care armata rusă a invadat Ucraina și a pornit un război care părea imposibil în această eră. Vladimir Putin, președintele Rusiei, a justificat ofensiva cu un discurs care pare să sfideze vremurile moderne în care trăim, vremuri în care URSS nu mai există de ani buni, iar nazismul există mai mult în cărțile de istorie.

Viața în Ucraina pare acum desprinsă dintr-un film horror, iar poveștile oamenilor îngrozitoare. Publicația People a strâns câteva mărturii ale oamenilor prinși în războiul care se desfășoară sub ochii noștri:

Tatiana: Singurul pod a fost aruncat în aer. Suntem înconjurați de râuri

„Am văzut primele semne ale invaziei încă din prima zi (24 februarie). Explozii în distanță și elicoptere rusești care survolau. Am auzit că antiaerienii i-au doborât. Singurul pod din sat a fost aruncat în aer, iar satul este înconjurat de râuri. Sunt blocată aici pentru viitorul previzibil, se pare că nimeni nu intră sau iese. Partea bună este că, deoarece suntem izolați, nu suntem o țintă. Acesta este un lucru bun pentru că sunt aici familii cu copii”, a spus Tatiana.

Liz: Sora mea nu vrea să plece din Ucraina

„Îi tot întreb ce pot să fac ca să-i ajut. Am avut noroc că am apucat să le trimit câteva sute de dolari marți și i-au ridicat miercuri, cu o zi înainte să înceapă războiul. În momentul acesta, ei nu pot să-și părăsească casele. Sora mea devine irascibilă atunci când îi cer să plece de acolo. Ei nu au unde să plece, nu au alte rude sau prieteni în afara Ucrainei, care să-i poată caza, astfel că ideea de a pleca de acasă este înfricoșătoare pentru ei. Unde să meargă? Sunt foarte mândră de președintele Volodymyr Zelenskyy care nu se dă bătut și stă acolo, ridicând moralul cetățenilor”, a scris Liz, în vârstă de 36 de ani, o femeie care a emigrat din Ucraina în New Jersey, când era copil. 

„Familia mea se ascunde”

„Familia mea se ascunde într-un subsol, nu departe de orașul Kharkiv. Nu am crezut niciodată că așa ceva se poate întâmpla. Ieri ne-am trezit și a trebuit să ne facem bagajele să plecăm. Avem noroc că încă avem electricitate și internet. Întregile noastre vieți sunt în această țară: familia, prietenii, mașinile, casele, viitorul pe care îl construiam. Iar acum riscăm să pierdem tot”, a scris o familie anonimă.

„Nu ai cum să fii calm când auzi bombele”

„Ucrainenii au răspuns la ofensiva rușilor, lucru la care cei din urmă nu s-au așteptat. Ucrainenii sunt pregătiți să lupte pentru libertate, pentru viețile noastre. Războiul a început în urmă cu 8 ani pentru noi. În ultimele două zile, a fost o nebunie completă. Nu am mai văzut așa ceva de la Al Doilea Război Mondial. Încă suntem în șoc”.

„Ne-au trezit alarmele aeriene”

„Ne-au trezit alarmele aeriene ieri. Am deschis messengerul și primul mesaj pe care l-am citit a fost de la școala fetei mele și ne îndemnau să nu aducem copiii la școală. Ei spuneau că Ucraina este în război, iar acest lucru a fost un șoc pentru mine, soțul meu și fiica mea. Atunci când am ajuns la adăpost, cu familia, eram în panică, plângeam, iar copiii de acolo au văzut asta, iar cei mai mari au început și ei să plângă”.

Sursa: people.com

Distribuie articolul: