Războiul afectează multe familii și vieți. Sunt consecințe atât pentru oamenii care trec prin bombardări, cât și pentru acei ucraineni care sunt departe de casă. Totuși, nu toți cred în război, pentru că acum știrile și manipulările circulă tot mai mult pe rețelele de socializare, dar și la posturi TV. Datorită celor de la The Guardian noi am descoperit câteva povești „dureroase” pentru mulți Ucraineni și nu doar. Deci, unii cred că „războiul nu exită”. 


The Guardian a publicat un articol în care se arată cum afectează războiul familiile separate nu neapărat de granițe, cât de convingeri.  Una dintre povești este relatată de Maria Kryvosheyeva, o femeie care a fugit din Harkov împreună cu cei doi copii ai săi. Prea fragilă ca să plece de acasă, bunica Mariei a rămas la Harkov, oraș de 1,4 de milioane de locuitori, foarte aproape de granița cu Federația Rusă.  

Aici, în estul Ucrainei, mulți oameni se uită predominant la posturile TV din Rusia. Bunica este unul dintre ei, povestește Maria: „Când a început războiul, am observat că bunica era foarte calmă. Mi-a spus: «Nu-ți face griji. Putin a spus că totul este în regulă»”. Câteva zile mai târziu, armata rusă a început să bombardeze Harkov. „Dar la televiziunile ruse se arătau filmări de pe webcam din orașul Harkov, cu imagini liniștite, de când era pace, secvențe captate cu câteva zile în urmă”, povestește Maria. 

Potrivit nepoatei, bătrâna a început să plângă: „Nu pot să cred că mi s-a spălat creierul în toți acești ani”. Ea și-a schimbat tonul când forțele ruse au început să bombardeze Harkov. „Ne-am predat televiziunii ucrainene, care arăta totul, toate clădirile distruse. Dar televiziunea rusă arăta videoclipuri cu webcam cu câteva zile în urmă și le spunea oamenilor că totul este normal în Harkov. Bunica mea a început să plângă. Ea a spus: „Nu pot să cred că mi s-a spălat creierul în toți acești ani”.

Bunica ei avea deoparte realitatea, care îi zdruncina pereții casei, și de cealaltă parte imaginile TV, care îi arătau că nimic nu e adevărat și că Rusia nu a început niciun război.

O altă poveste este a lui  Lexander Serdyuk. Bărbatul a încetat să mai vorbească cu mama lui. 

Mama lui se află la 1.500 de mile (2.400 km) spre est în Rusia , neagând că războiul se întâmplă de fapt.

„Nu pot vorbi cu ea”, spune rusul de 34 de ani care s-a mutat în Ucraina în urmă cu 10 ani. „Ea nu mă înțelege. Ea spune că naziștii se ucid unii pe alții și că noi suntem responsabili pentru toate acestea.”

 „Obișnuiam să vorbim mult unul cu celălalt, dar acum nu mai are rost.”

La fel este și pentru Natasha Henova. Ea a fugit deja de la casa ei de lângă Harkov împreună cu fiii și soțul ei, în timp ce bombele se strecurau din ce în ce mai aproape de satul lor. Când a sunat o verișoară care locuiește lângă Moscova pentru a o informa a rămas surprinsă. Conversația lor a fost aproape la fel de supărătoare ca și războiul în sine.

„Ea a spus că soldații ucraineni trebuie să se predea. Chiar m-a invitat să vin în Rusia să fiu cu ea. Nu știam dacă să râd sau să plâng. Mă lupt cu disperare aici pentru a menține Ucraina independentă și ea mă invită să merg în Rusia”.

În timp ce oamenii din Ucraina pot vedea cu ochii lor ce se întâmplă cu țara lor, oamenii din Rusia fac acest lucru doar prin casa oglinzilor, care este televiziunea de stat, iar când cei care se înghesuie în buncăre trimit videoclipuri și mesaje despre situația lor, mulți (dar nu toți) dintre destinatari pur și simplu le resping ca niște știri false.

Sursa: The guardian 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.