Atunci când afacerea de suflet este transmisă din generație în generație, iar prin esență reflectă și istoria regiunii, se naște un brand legendar. În doar câțiva ani, datorită investițiilor proprii și al sprijinului acordat de USAID și Suedia, Dmitri Cîssa împreună cu cele trei fiice ale sale, vinificatori prin ereditate, a reînviat o cramă cu o poveste ancorată în istoria satului Leuntea – leagănul vinurilor moldovenești de calitate.

Istoria vinului de calitate pornește din dedicația generațiilor de viticultori

Înțelegerea profundă a vinului, frumusețea naturii locale și simbolistica istoriei, au fost îndrăgite nu doar de Dmitri Cîssa, dar și de cele trei fiice ale vinificatorului. Deși, inițial, niciuna dintre ele nu a perceput acest hobby ca o viitoare profesie, când a venit momentul alegerii, Daria Cîssa, fără prea multe ezitări, a ales să devină tehnolog-vinificator. Mai mult, îmbrățișează cu drag această profesie de aproape un deceniu, astăzi fiind directoarea companiei, administrând o activitate cu aromă și stil.

„Tatăl meu ne spune adesea că natura trebuie lăsată să își urmeze legitatea ei și atunci rezultatul nu va întârzia să apară. M-a determinat să mă  implic în afacerea familiei odată cu participarea cramei noastre într-un proiect de dezvoltare a turismului local finanțat de USAID și Suedia. Aceasta m-a motivat să caut și să îmi aprofundez cunoștințele despre istoria regiunii și, ceea ce este cel mai important, să o prezentăm oamenilor într-o manieră interesantă, literalmente, gustoasă. La fel, am început să investim în imaginea noastră, am creat identitatea vizuală a companiei și mai multe materiale promoționale. Participările la expozițiile desfășurate sub egida Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, la fel ne-au dat avânt. Oamenii au aflat despre noi, au devenit interesați de istoria și de vinurile noastre”.

Astăzi, Leuntea Vin prelucrează anual aproximativ 50 de tone de struguri recoltați de pe propria podgorie cu o suprafață de 20 de hectare. În total, compania produce aproximativ 60 de mii de sticle de vin pe an.

O cramă de peste 100 de ani

Daria Cîssa explică istoria cramei, care datează din 1817, când generalul-locotenent al armatei ruse, Mihail Ponset, s-a stabilit în Basarabia. Pentru a-și construi moșia și crama a ales satul Leontieva (acum Leuntea, raionul Căușeni) și a decis să producă vin de calitate superioară, la fel de bun ca vinurile din Bordeaux. Zona dispunea de toate condițiile favorabile pentru producerea vinului: vreme însorită, dealuri nisipoase, râul Nistru în apropiere și păduri dense cât vezi cu ochii.

Astfel, în scurt timp, proprietarul a pus bazele cramei, a plantat viile și a angajat specialişti în domeniul agriculturii şi vinificaţiei din Franţa şi Germania. Pivnițele au fost căptușite cu piatră albă produsă local, iar pentru lucrările de finisare a fost folosit un mortar special făcut din albuș de ou și var – detalii care fac destinația valoroasă în materie de tradiție și autenticitate (recent, în procesul de reconstrucție, a fost găsit un bloc din piatră datat cu anul 1538), care ar putea fi considerate cele mai vechi pivnițe de pe teritoriul Basarabiei.

Cu ajutorul specialiștilor străini, aici s-au pus bazele științifice ale vinificației – viticultorii locali fiind învățați să recolteze roada ajunsă la maturitatea fiziologică. Vinurile erau păstrate conform tehnologiilor franceze în butoaie din lemn de stejar, înnobilându-se cu o notă de prospețime și autenticitate.

Pentru o lungă perioadă de timp, în regiune existau doar două crame care produceau vinuri de înaltă calitate: alb – în Șabo, roșu – în Leontieva. Vinul rosu de Leontieva era la mare căutare și a ajuns să fie ales și pentru masa de sărbătoare a țarului Alexandru I.

Tradiția viticolă din Leuntea a continuat

După Ponset, crama a fost condusă de doi proprietari mai puțin cunoscuți. În vremurile sovietice, un așa-numit punct vinicol funcționa pe locul „cramei generalului”. Pe atunci, Dmitrii Cîssa era director al fabricii de vin din Talmaza, un sat din apropiere, anume el a fost unul dintre agricultorii care au participat la plantarea primelor podgorii din care ambele vinării produceau vin. În calitate de oenolog, a devenit celebru fiind autor al vinurilor premiate la numeroase concursuri – „Valea Nistrului” și „Purpuriu de Purcari”.

Zeci de ani mai târziu, în 2001, Dmitrii Cîssa a achiziționat ceea ce a mai rămas din crama satului Leuntea – pivnițele și niște secții de producere dărăpănate.

Directoarea susține că vinăria pune accent pe producția de vinuri roșii clasice și de calitate înaltă. În acest scop a construit o fabrică modernă de producere, iar anul trecut, datorită suportului USAID și al Suediei, compania și-a perfecționat tehnologia de producere, după ce a achiziționat și instalat recipiente din oțel inoxidabil. Fermentatoarele din oțel inoxidabil sunt necesare pentru producerea vinurilor albe de calitate înaltă – proces care necesită controlul temperaturii de fermentare. După cum remarcă Daria Cîssa, „modernizarea echipamentelor tehnologice este un proces permanent și urmează să facem multe schimbări. Grație acestui fapt, compania a reușit să vinuri tinere veritabile din recolta de struguri a anului 2020.

Planuri frumoase de viitor

Potrivit Dariei Cîssa, pe viitor, marca Leuntea Vin va începe să producă și vinuri spumante, iar certificarea vinurilor în conformitate cu standardele BIO va aduce compania la un nou nivel și îi va deschide ușile spre export.

La moment, vinurile de la Leuntea sunt consumate preponderent local, magazinele specializate fiind atrase de produsele cu o poveste în spate. Un pas important în direcția comercializării, a fost și deschiderea propriului Boutique Enoturistic în Chișinău. Potrivit Dariei Cîssa, publicul din capitală preferă localurile care oferă posibilitatea de a degusta vinuri într-o atmosferă confortabilă, unde poți combina cultura gastronomică cu un vin bun recomandat de somelier.

Mai mult, este cea mai bună promovare a tururilor la o cramă de familie. Locația dispune de o sală de degustare autentică, iar în sezonul cald va avea și o terasă deschisă în parcul de pe teritoriul întreprinderii. „Istoria interesantă, dar uitată a acestui loc poate deveni o adevărată atracție pentru turiștii locali și străini. Pe lângă vinăria propriu-zisă, au fost păstrate conacul Ponset, fântânile rustice, pădurile seculare. În viitor, cu ajutorul donatorilor, aș dori să creez aici un muzeu și un mini-hotel pentru a găzdui oaspeții. Pandemia, desigur, a schimbat temporar lumea, dar viața va continua, istoria se va face auzită – inclusiv cu ajutorul nostru”, susține Daria Cîssa.