În acest material vei descoperi povestea unei femei de 83 de ani. Este vorba despre Vera Filipovna, cea care a sărbătorit Paștele acasă în locuința sa din Gorenka, regiunea Kiev. Chiar dacă casa sa a fost avariată în timpul bombardamentului lansat de trupele ruse, ea oricum a hotărât de Paște să rămână acolo, acasă. 

 Împreună cu familia, a plecat încă pe 6 martie, ca să se salveze. Acum s-a întors și nu a putut să nu coacă pască și în acest an. Chiar dacă din toată bucătăria a rămas cât de cât funcțional doar cuptorul. Ca prin minune, locuința lor totuși a rezistat cât de cât. A rămas fără ferestre și acoperișul este avariat, însă poate fi reparată. Au pus peliculă în loc de geamuri.

„Câinele a murit, totul s-a năruit, țeava deja am reparat-o”, povestește femeia.

Cotețul, garajul și bucătăria de vară au fost nimicite. În ruinele bucătăriei a rămas întreg doar cuptorul. Atâta i-a trebuit bunicii! S-a pus pe treabă, iar pasca nu a lipsit nici în acest an, de Paște. Drept că, așa cum satul a fost deconectat de la gaz, a trebuit să repare singură cuptorul.

Am venit și am descoperit că e distrus. Cu mâinile mele am pus cărămidă cu cărămidă. Copiii au râs de mine. Apoi am lipit cu lut și gata”, povestește femeia.

Focul îi aprinde cu foi dintr-o carte.

Vedeți, dau foc la „Problemele actuale ale comunismului științific”. Dau foc comunismului”, râde bătrâna.

În localitate se lucrează la reconectarea la gaz, însă Veera Filipovna spune că oricum nu va renunța la cuptorul ei. În general, chiar dacă trece prin al doilea război din viața ei, aceasta nu și-a pierdut optimismul.

Trebuie să trăim, să nu ne pierdem cu firea. Mă sună și aud „of, casa mea” – nu te pierde cu firea! Trebuie să reziști, să te rogi, să crezi. Și să speri într-un viitor mai bun. Nu trebuie să lași capul în jos, trebuie să te ții, să mergi înainte”, a mai spus femeia.

Sursa: newsmaker.md

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: