Amintirile frumoase de la grădinița din satul natal au adus-o, la 15 ani, la Colegiul Pedagogic. Și-a dorit să devină educatoare pentru iubește nespus copii și reacțiile lor atunci când descoperă ceva nou. Vorbim despre Angela Îndoitu, educatoare la o Grădinița 210 „Spiriduș” din Capitală, care și-a propus să ne spună mai multe despre cum e să fii educator în Republica Moldova, astăzi. Angela a răspuns și provocării EA.md în cadrul proiectului #CEvreaEA.

Rămânem cu speranța și cu promisiuni

„Vin din raionul Anenii Noi, satul Țânțăreni. Am frecventat grădiniță din sat în copilărie, având multe amintiri frumoase din acea perioadă frumoasă din viața mea. Probabil asta și m-a făcut să aleg profesia de educatoare. De la 15 ani sunt în Chișinău, când am decis să merg la Colegiul Pedagogic „A.Mateevici” să îmi continui studiile, căci mai târziu, am absolvit și Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). A fost dificil la început, ca tânăr specialist. Greutăți au existat mereu – în primul rând de ordin financiar. Însă mereu am continuat cu speranța că mâine vom fi mai plătiți, că promisiunile autorităților se vor îndeplini”, ne povestește Angela Îndoitu.

Practica din familie, aplicată la grădiniță

„Particip frecvent la diferite activități de dezvoltarea profesională, ore metodice (organizate în cadrul instituției) pentru a-mi îmbunătăți abilitățile existente, cunoștințele și să capăt deprinderi și competențe noi. Toate sunt pe deplin aplicate ulterior în creșterea și dezvoltarea copiilor de astăzi. Aș vorbi la infinit despre copii, despre fiecare generație. Ei sunt atât de diferiți, fiindcă depinde foarte mult de vârsta copiilor, preferințele, dispoziția lor de fiecare zi. Dar îmi vine mult în ajutor practica din familia mea, fiind și mamă a doi băieței, e mult mai ușor să-i înțeleg pe copiii de la grădiniță”, ne dezvăluie educatoarea.

Copilul trebuie cointeresat mereu, în fiecare clipă

„Îi ademenesc pe cei mici cu diferite tematici săptămânale, alese cu ajutorul preferințelor copiilor sau la sugestiile părinților. Organizăm zilnic diferite activități atractive și interesante, jocuri didactice, folosind diferite metode interactive și cu multe momente de surpriză – asta îi ține „în priză” mereu pe cei mici. Fiind toată ziua la grădiniță, desigur, cea mai mare dorință a mea este de a-mi petrece orice clipă liberă cu FAMILIA. Așa că mă strădui să recuperez în weekend sau vacanțe.Vara neapărat mergem cu toată familia undeva peste hotare la odihnă. Mergem la țară, în satul meu de baștină. Iar sărbătorile neapărat le celebrăm acasă, în familie”, mărturisește Angela pentru EA.md.

Motivația care te face să mergi mai departe

„În primul rând m-au motivat mereu copii mei, fiind alături de mine la grădiniță cât erau mai mici. Apoi am dorit să le fiu alături și să-i suștin și la școală, ca la anul viitor, fiul meu mai mare deja va susține examenul de maturitate. Probabil nu am plecat peste hotare din spiritul familial pe care îl am: mi-am dorit să fiu mereu alături de mama, tata, sora… Un motivator bun a fost și profesia sau specialitatea pe care mi-am ales-o cu 27 de ani în urmă și în care activez deja de 22 de ani. Nu îmi imaginez viață fără copiii. Deoarece copii sunt unica putere care te împinge să mergi înainte, chiar și atunci când în interiorul tău nu mai vrei decât să te oprești”, ne mărturisește Angela Îndoitu.

CEvreaEA peste un an, descoperim în mesajul Angelei

Foto: Arhivă personală