Anul Nou ar putea începe cu întreruperi planificate de energie electrică din cauza deficitului de curent, iar criza energetică ar putea duce la creșterea tarifelor. Președinta Maia Sandu a făcut aceste declarații, îndemnând cetățenii să economisească resurse energetice. Totodată, ea a precizat că a solicitat sprijin din partea Uniunii Europene și a exprimat speranța că aceasta va fi ultima iarnă în care Federația Rusă poate exercita șantaj energetic asupra Republicii Moldova, scrie tv8.md.

„O să avem curent electric, o să avem încălzire, o să avem gaze naturale întrebarea este la ce preț. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric, pentru că chiar dacă am făcut mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu piața românească acestea vor fi gata la finalul lui 2025 prima linie și următoarele până în 2028”. 

Autoritățile se pregătesc de scenariul în care din cauza războiului, rețelele electrice din Ucraina să fie afectate, iar România să trebuiască să livreze electricitate atât pentru noi cât și pentru țara vecină, ceea ce ar putea crea un deficit în regiune. În acest context, președinta îndeamnă cetățenii să economisească pe cât este posibil resursele energetice.

„Soluții sunt, dar trebuie să facem cu toții un efort să economisim, să ne gândim și pe termen mediu ce putem să facem ca să reducem consumul și cheltuielile și sunt sigură că o să trecem bine peste această iarnă și eu tare sper că această iarnă va fi ultima în care mai suntem șantajați energetic”. 

Totodată, Maia Sandu a precizat că cei peste 300 de mii de cetățeni din regiunea transnistreană vor fi ajutați cu gaz, aceștia însă trebuie să își achite consumul. Nu este clar însă dacă achitările vor fi făcute imediat sau ulterior.

„Cum vor plăti oamenii de acolo, având în vedere că toată viața lor de când există această regiune nu au plătit un preț real pentru resursele energetice? – Sarcina noastră principală este să ne asigurăm că toată lumea are curent electric, încălzire și gaze naturale. Ulterior, așa cum a anunțat premierul va veni cu răspunsuri concrete cum pot fi recuperate resursele achitate de malul drept pentru consumul pe malul stâng. Există anumite modalități și ele vor fi făcute publice de către Guvern”. 

Chiar dacă unii experți au declarat că o eventuală criză energetică în regiunea transnistreană ar putea favoriza reîntregirea țării, Maia Sandu consideră că acest lucru este imposibil la această etapă.

„Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul Republicii Moldova, deci o condiție primordială pentru inițierea procesului de reîntregire este demilitarizarea și retragerea armatei ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, atât timp reîntregirea rămâne doar o soluție teoretică”. 

Maia Sandu a menționat că le-a cerut partenerilor europeni ajutor pentru Republica Moldova, în caz de necesitate, cum ar fi urgentarea debursării primei tranșe de bani în Programul privind Creșterea Economică a Moldovei. Astfel, în perioada ianuarie-martie Energocom ar urma să majoreze achizițiile lunare de energie electrică pentru a reduce deficitul. Un contract în acest sens a fost semnat astăzi, iar prețul este plafonat de guvernul țării vecine la 80 de euro per megawatt oră.

Distribuie articolul: