Trăim într-o societate în care normele și cutumele vechi își croiesc, agresiv, loc, înlocuind modernitatea și stârnind replici acide. Trăim într-o lume în care femeile preferă să înghită violența verbală, psihică, sexuală doar pentru a nu stânjeni ordinea publică, consolidată pe o monogamie adusă la extremă. Și până să te apuci să arunci cu roșii, metaforic vorbind, în acest text, haide să îți divulg câteva cifre interesante:

  • Divorțuri inițiate de soți, pe categoria de vârstă 30-34 ani, în 2020, au fost 1792 (conform datelor oferite de Banca de date statistice). Pe aceeași categorie, dar inițiate de soții – 1835.
  • Divorțuri inițiate de soți pe categoria de vârstă 20-24 ani, în 2020, au fost 233 (conform datelor oferite de Banca de date statistice). Pe aceeași categorie, dar inițiate de soții – 727.

Din aceste cifre observăm că femeile sunt din ce în ce mai puțin dispuse să trăiască în căsnicii incomode, doar de dragul de a fi soții. Și pentru că atestăm o eliberare, o descărcare tot mai mare a tensiunii acumulate în raporturile conjugale, în scenă își face apariția un termen relativ nou pentru Republica Moldova, dar care mi s-a părut foarte interesant: poluamory.

Provenit din greaca veche, polyamory reprezintă una dintre formele non – monogamiei coordonate, un sistem de opinii etice asupra iubirii, care permite posibilitatea existenței relațiilor de dragoste între o persoană și mai multe persoane în același timp, cu acordul și aprobarea tuturor participanților la aceste relații. Aceasta se referă și la practicarea relațiilor de dragoste care întruchipează aceste opinii.

Și până să te scandalizezi cu privire la acest fenomen, țin să menționez că acesta are și câteva forme:

  • De grup, incluzând mai multe persoane implicate, fără limite de apartenență socială, vârstă, etnie sau religie;
  • Ascunsă, în care lucrurile se desfășoară conform unui acord tacit între persoanele implicate;
  • Deschisă, în care persoanele implicate nu se sfiesc să afișeze relația pe care o au.

Această formă de non – monogamie se bucură de popularitate în diferite state europene, dar și de critica reprezentanților cultelor religioase, care văd în acest fenomen un pericol al instituției familiei. Adevărul este undeva la mijloc, dar ceea ce prevalează în cazul acestui tip de relație este liberul arbitru, posibilitatea persoanei de a evada din cadrul unor limite setate de o societate pe alocuri învechită.

Distribuie articolul: