Se pare că copiii au început să-și îngrijoreze părinții mult mai mult. Conform pubika.md, câte cinci minori fug în fiecare zi de acasă. Asta arată datele Inspectoratului General al Poliției, care îndeamnă părinții să fie mai prudenți în perioada estivală. De ce ar face copii acest lucru? 

Doar în luna iunie, 122 de minori au fugit de acasă. 23 dintre ei au comis diverse infracțiuni. În două cazuri, adolescenţii au acționat în grup, iar în alte două – în stare de ebrietate. De asemenea, poliția susține că în aceeași perioadă au avut loc 17 incidente în care și-au pierdut viața cinci minori. Trei s-au înecat, unul a căzut de la înălțime, iar altul a fost electrocutat. Pentru a preveni asemenea tragedii, IGP le recomandă părinților să nu lase copiii fără supraveghere.

„În mod special să fim atenți atunci când mergem la serviciu și acești copii rămân singuri acasă. Mă refer în mod special la copiii care au vârsta mai mică de 12 ani”, a spus Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova.

Potrivit datelor Poliției, vara trecută peste 150 de minori au fugit de acasă. Totodată, în perioada iunie-august 2021, minorii au comis 333 de infracțiuni.

Așadar, cu această ocazie echipa ea.md a decis să întrebe psihologul: De ce copiii/adolescenții fug de acasă?

Specialista Ana-Maria Mereuță ne spune mai multe despre acest subiect!

Acasă este locul unde ne simțim relaxați, confortabil și în siguranță. Fiecare membru al familiei are nevoie de atenție, comunicare și apreciere, nu doar de un acoperiș deasupra capului. Prin urmare, fuga de acasă ar putea fi un indicator că unui copil îi lipsesc cele enumerate sau că este supus unei forme de abuz (direct sau indirect).

O altă cauză ar putea fi presiunea părinților referitor la performanța școlară și așteptările ridicate care le au aceștia cu privire la rezultatele academice ale copiilor. Critica constantă, regulile prea stricte, frica de a dezamăgi părinții îl fac pe adolescent să sufere și să creadă că va fi cel mai bine atât pentru el cât și pentru părinți ca el să plece de acasă.
Alți adolescenți nu doresc să se supună normelor sociale și pleacă pentru a se descoperi pe ei înșiși, pentru a se integra într-un grup sau pentru a fi împreună cu persoana iubită. De cele mai multe ori, ei își doresc libertate și independență.
Cert este că un copil nu va pleca de acasă „din senin”, există unele semne la care părinții ar putea atrage atenția:
– copilul își exprimă deseori nemulțumirile, este revoltat din cauza regulilor impuse, comunicării ineficiente, se simte neînțeles;
– devine brusc închis în sine, nu discută despre problemele care le întâmpină și viața personală;
– certuri frecvente;
– dispariția unor obiecte sau a banilor;
– în unele cazuri, copilul poate amenința direct părinții că va pleca.

 

Distribuie articolul: