Schimb de acuzații între Inspectoratul General al Poliției și membrii Partidului Șor. În timp ce poliția susține că participanții la protestul organizat de deputatul fugar Ilan Șor se comportă inadecvat și încalcă regulile, simpatizanții formațiunii resping acuzațiile și afirmă că oamenii legii au fost agresivi cu ei.

În context, IGP a cerut în mod repetat Primăriei să anuleze autorizația de desfășurare a protestului și anunță că au fost pornite două cauze penale pentru agresarea polițiștilor. Cu toate acestea, astăzi, manifestanții au instalat câteva corturi și pe trotuarul din fața Președinției, informează tv8.md.

Inspectoratul General al Poliției a publicat, aseară, pe pagina sa de facebook, sesizarea adresată Primăriei. Este a două oară când oamenii legii solicită ca Primăria Chișinău să anuleze ori să suspende autorizația, care permite desfășurarea non-stop a protestului, până pe 31 decembrie curent.

Iar asta din motiv că participanții au comis o serie de încălcări a ordinii publice. Potrivit documentului, în două cazuri au fost pornite cauze penale. Într-un dosar este vizat un protestatar, care a agresat un polițist, iar în cel de-al doilea urmează să fie stabilite persoanele vinovate de altercațiile, care s-au iscat duminica trecută între protestatari și polițiști, atunci când manifestanții, îndemnați de președintele raionului Orhei, au vrut să instaleze corturi în curtea Președinției.

În consecință, 5 oameni ai legii au fost traumați. Membrii formațiunii neagă tot ce li se incriminează și spun că, de fapt, poliția s-ar fi comportat agresiv.

„Cei care au îndrăznit să vină și să pună aici simbolic aceste corturi în fața Președinției s-au ales cu capurile sparte. Au fost bruscați, corturi dărâmate, oameni intimidați. A fost salvarea la fața locului. În urma acestor bruscări li s-a făcut rău protestatarilor”, a vorbit președintele raionului Orhei, Partidul Politic Șor, Dinu Țurcanu.

Consiliera primarului general, Natalia Ixari, nu ne-a răspuns la apeluri, pentru a ne spune, dacă primarul va ține cont de cea de-a doua solicitare din partea IGP. Între timp, în așa-numitul „orășelul schimbării” au apărut și mai multe comodități pentru protestatari. De exemplu, pentru ei a fost instalat wi-fi gratuit, iar mesele unde aceștia primesc hrana au fost înconjurate cu pereți din panouri. Mai mult, câteva corturi au fost instalate și pe trotuarul din fața Președinției.

Ieri, fiind întrebată despre protest, Maia Sandu a declarat că demisia sa este cerută de niște hoți, care nu vor ca reforma justiției să fie dusă la bun sfârșit. Și săptămâna trecută, poliția a solicitat Primăriei Chișinău să intervină. Asta după ce a documentat cazuri în care unii manifestanți și simpatizanți ai Partidului Șor aruncă gunoiul la întâmplare, fumează în spațiile publice și chiar își satisfac nevoile fiziologice pe gazonul din fața Parlamentului. Ieri, Ceban a dat de înțeles că nu are de gând să se conformeze solicitării din partea IGP.

„Dacă îi amendați pe protestatari, ceea ce este lucrul poliției nu a Primăriei, vă rog să îi amendați și pe deputați, și pe cei care fumează lângă Președinție, acolo în spate. Dar când am zis că nu accept parada LGBT, toată lumea, printre care președinta, Guvernul, președinții de comisii, Parlamentul mi-au spus că nu avem dreptul să interzicem. Iar acum ne pune-ți să încălcăm legea și ne fluturați cu unele articole”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

Protestul din fața Parlamentului a început acum 10 zile. Manifestația este organizată de Partidul Șor, condus de deputatul fugar Ilan Șor. Acesta a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „frauda bancară”. Recent, jurnaliștii de la proiectul media „CU SENS” au identificat vila de lux, pe care o închiriază familia Șor.

Distribuie articolul: