Radmila Popovici este poeta despre care se spune că nu-i „om ca toți oamenii”. Să fie oare din cauza talentului nemăsurabil ori poate datorită misterului sugerat de prezența acesteia? Orice ar fi, cert este că într-un interviu pentru Revista Fashion VIP, Radmila a povestit așa cum știe mai bine despre dragostea pentru cuvânt, rețeta succesului și ceva mai intim: EA, cea din spatele versurilor. 

Rădăcinile dragostei pentru cuvânt se află în trecutul Radmilei Popovici, în copilărie, unde primul dascăl al poetei a fost nimeni altul decât tata.

Primul om care mi-a predat însemnătatea cuvântului a fost tata. El m-a ajutat să înțeleg responsabilitatea pentru cele spuse și, îndeosebi, pentru cele scrise. Mai târziu, când ceea ce scriam ajungea la urechile mai multor oameni, tata a fost cel mai apropiat critic, iubitor și exigent (una reieșind din alta). Dar nu pot să nu o pomenesc de fiecare dată pe profesoara mea de română, Rodica Gavriliță, (anume cu ea am trecut la scrierea cu alfabet latin) la Școala Pedagocică. Ea mi-a citit primele versuri și mi-a dat curaj să continui să scriu”, își amintește Radmila.

Chiar și lumea scrisului e… selectivă. Ești femeie sau bărbat? Asta face diferența. Află cât de ușor sau greu i-a fost Radmilei Popovici să devină femeia care scrie.

„Ca peste tot, în afară de zona cratițelor, femeii i se deschid mai greu ușile către lumile ocupate de sute de ani de bărbați. Totuși, trăim timpuri mai bune la acest capitol, în comparație cu mamele noastre, bunicile noastre, nu mai zic de generații mai vechi. Noi ocupăm încet, încet, spații la care ele au visat numai sau nici nu au îndrăznit să viseze și ar fi nedrept să nu recunoaștem că o ducem mai bine decât multe alte societăți profund patriarhale, chiar dacă lucrurile din Republica Moldova se mișcă nițel mai greu în comparație cu alte țări europene. Ce nu-mi place azi, este că unii încearcă să separe poezia în „feminină” și „masculină”. Argumentele pot fi acceptate parțial, dar, totuși, marea poezie este asexuată sau androgină, la fel ca celelalte genuri de artă. Mi se pare incorectă încercarea de a separa poezia în „feminină” și „masculină”, deoarece nici stilul, nici viziunea artistică şi nici planul moralei actului creator nu furnizează destule argumente viabile pentru a ataşa un sex anume literaturii…”, recunoaște poeta.

În ciuda renumelui și succesului pe care l-a atins în lumea cuvintelor, în lumea scrisului, Radmila recunoaște că succesul niciodată nu a reprezentat pentru ea un scop.

În primul rând succesul n-a fost un scop, nici măcar nu mi-am pus întrebarea. Ar fi exagerat să vorbesc despre o rețetă a acestuia, când mă interesează atât de puțin. Tot ce știu e că, atunci când accept o colaborare, o iau în serios și țin să ofer texte de calitate. Pe cât îmi reușește, o vor spune cântecele care vor supravețui, din care textul e o parte semnificativă, dar nu înseamnă totul. Nu neg că nu toate piesele pentru care am scris, îmi plac. Mai mult, sunt texte pe care le-aș retrage, dar și de care nu-mi este deloc rușine”, spune ea.

Cine e Radmila Popovici, cea din spatele textelor și a poeziilor? Cum e Radmila Popovici în viața de zi cu zi?

„Dacă aș pune-o la vedere, n-ar mai interesa nici poezia ei. (Glumesc, deși…) Mulți din cei care mă cunosc mai bine spun că nu-s om ca toți oamenii. Eu nu sesizez aceasta, pentru că nu știu cum e toată lumea și nici nu prea cunosc vieți în parte, fie din cauza faptului că nu-mi place să intru mai departe decât mi se permite, fie că am prea multe de făcut ca să-mi ajungă timp pentru vieți care nu-s ale mele. Nu că nu mi-ar păsa de oameni, de cei dragi în special. Dar vreau să o trăiesc pe a mea, să las ceva în urmă, deoarece timpul nostru este scurt. Cred că, odată ce sunt suportată în casa mea și sunt invitată/ acceptată/ dorită în casele prietenilor, omul din spatele versurilor nu-i chiar cel mai nesuferit. Iar viața mea este interesantă pentru mine, nu știu dacă – pentru ceilalți”, a declarat poeta Radmila Popovici.

Foto: Facebook.com