Vineri, 27 septembrie, la Ungheni, în cadrul unui forum economic regional, a fost semnat contractul pentru construcția ansamblului de poduri peste râul Prut. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, a declarat că acesta va fi primul pod nou peste Prut construit în ultimele 60 de ani.

Contractul a fost încheiat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din România și compania Ness Proiect Europe SRL, care are la dispoziție 24 de luni (șase luni pentru proiectare și 18 luni pentruexecuție) pentru realizarea acestui proiect, a precizat Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, pe Facebook, scrie mold-street.com.

Lucrările vor costa peste 30 milioane euro, fără TVA

Totodată şeful CNAIR, a precizat că antreprenorul (Ness Proiect Europe SRL) are la dispoziție 151,68 milioane de lei româneşti (fără TVA), adică circa 30,5 milioane euro, pentru construcția acestui obiectiv. Contractul este finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

Potrivit lui, ansamblul de poduri care va face legătura între România (judetul Iași) și Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oțel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație).

Contractul prevede execuţia a:

  • 261,20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație)
  • 2 benzi pe sens + trotuare
  • 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
  • 8 m lățime parte carosabilă
  • 1 km lungime traseu
  • 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură
  • punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Pe teritoriul României, ansamblul de poduri va fi construit in continuarea A8 (autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni).

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România Irinel Ionel Scrioșteanu a declarat că acesta va fi primul pod nou peste Prut după 60 de ani şi că ținta comună a României și Republicii Moldova este ca până în 2030 fiecare din cele 11 raioane care au granița la Prut să aibă cel puțin un pod rutier.

Cine va efectua lucrările

CNAIR primise în ianuarie 2024, trei oferte pentru construcția primului pod la nivel de autostradă peste Prut, de la Ungheni: de la Asocierea Automagistral Pivden SRL – SC Perfect Consult Europe SRL (Ucraina – România); Ness Proiect Europe SRL (România) şi de la Comsales Grup SRL (Republica Moldova).

Ness Proiect Europe SRL, compania de construcţii care a câştigat licitaţia şi va construi ansamblul de poduri, are ca administrator și asociat unic omul de afaceri ploieștean Mihai Florian Vaida.

Compania înființată în 2010, are în Ploiești, Județul Prahova, având ca obiect principal de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Cifra de afaceri Ness Proiect Europe a fost de 510,2 milioane lei româneşti (circa 103 milioane euro) în anul 2023, în creştere cu aproape 38% faţă de 2022, iar profitul s-a majorat cu 23%, la 14,55 milioane lei româneşti (circa trei milioane euro).

Mihai Florian Vaida are şi alte conexiuni cu Republica Moldova şi apare ca administrator şi asociat la firma MaterialTrading SRL din Vulcăneşti, iar anterior a figurat ca administrator şi beneficiar la Terra Impex SRL, rezident al zonei economice libere Valcaneş.

Distribuie articolul: