Zi de zi ne intersectăm cu diferiți oameni, copii, diferite istorii și destine. Ea.md continuă să descopere noi personalități și soarta acestora. De această dată discutăm cu mămica a doi copii speciali. Cum este viața ei, cum reușește să îmbine relația, munca și maternitatea a povestit în cadrul podcastului Psihologul răspunde.

Olga recunoaște că zilele sale sunt ordonate pe minute. Dimineața începe la 5:30, iar seara la orele 21:00 se prăbușește în pat de oboseală.

În 2014, fiul i-a fost diagnosticat cu autism. Pe atunci era ceva nou și foarte greu au evoluat lucrurile.

Eu vedeam că el se dezvoltă un pic altfel. La doi ani am început să interacționez cu el, să vorbesc primeam zero emoții. Nu mă privea deloc, se uita prin mine, nu reacționa deloc la mine și la ceea ce-i spun.

Diagnosticul a fost foarte greu stabilit, abia la vârsta de 4 ani un medic a identificat ca este vorba de autism.

Nu am avut timp să primesc lucrurile, am început imediat lucrul. Am început să caut specialiști, informație pentru ca să știu cum să-mi ajut copilul și caut până în ziua de azi.

La acel moment unica speranță era organizația SOS Autism, doar ei ofereau servicii de terapie. Datorită specialiștilor de acolo, femeia a însușit mai multe tehnici și informații despre acest diagnostic, cum este tratat și cum se poate depistat.

Dacă la prima vedere autismul nu se vede, însă când copiii încep să-și reflecte emoțiile și stările, el devine brusc foarte ciudat. De la început Matei era privit foarte urât din partea societății, abia acum este mai bine. Avem prieteni, mergem în ospeție, participă la toate evenimentele.

La cei 14 ani, Matei este foarte dornic de a socializa cu semenii săi. Este foarte deschis, îi place să frecventeze școala, mai mult pentru a comunica decât pentru studii, dar aceasta este privit ca ceva normal.

Matei este pasionat de muzică. El aude altfel sunetele, melodia. Profesorul de muzică îmi spunea că deși nu cunoaște pianul, notele el copie melodia perfect fredonată de dânsul. Iar de la vârsta de 9 ani este pasionat de muzică electronică.

Despre relația în familie după aflarea diagnosticul copilului și despre fiica cu sindromul Down aflați în podcast.

 

Distribuie articolul: