Rezultatul electoral al alegerilor generale din această duminică din Spania a frânat avansul extremei drepte în țară cu o scădere netă a sprijinului pentru Vox, rupând astfel o serie de succese pentru extrema dreaptă în Europa, scrie bbc.com. Vox a pierdut 19 mandate și peste 600.000 de voturi la aceste alegeri, în care Partidul Popular conservator (PP) a fost cel mai votat.

Partidul de extrema dreapta spaniol a coborât de la cei 52 de deputați obținuți în 2019 la 33, lăsând clar că formula de a se prezenta ca un partid anti-imigrație, un negator al schimbărilor climatice și al violenței de gen și contrar unor grupuri precum LGBT nu a mulțumit multor alegători.

Pactele guvernamentale de la nivel local și regional și-au pus amprenta și asupra partidului condus de Santiago Abascal. Cetățenii au văzut cum în unele locuri în care Vox guvernează în coaliție cu Partidul Popular conservator (PP) au fost interzise steaguri LGBT, au fost cenzurate piesele de teatru, au fost închise pistele pentru bicicliști și au fost eliminate consiliile de egalitate, printre alte măsuri, și și-au făcut o idee despre cum ar fi un astfel de guvern la nivel național.

 

Astfel, se pare că alegătorii conservatori și cei împotriviți guvernului de stânga al lui Pedro Sánchez care doreau o schimbare au optat pentru un vot util pentru PP. Pe de altă parte, electoratul de stânga care se îndoia dacă să voteze a decis să facă acest lucru, având în vedere perspectiva unui guvern de coaliție al PP cu Vox.

Extrema dreaptă a fost suprareprezentată
Cu puțin peste trei milioane de voturi, reprezentând 12,39% din total, Vox continuă să fie al treilea partid cu cele mai multe voturi din Spania, în ciuda scăderii sprijinului, cu puțin înaintea coaliției de stânga recent creată Sumar, care a câștigat 31 de locuri cu 12,31% din voturi.

În timp ce multe mass-media vorbesc despre eșecul extremei drepte din Spania, politologii consultați de BBC Mundo explică că Vox pur și simplu a avut din nou sprijinul care o reprezintă cu adevărat.

„Situația care se întâmplă chiar acum cu Vox este văzută ca ceva excepțional, dar cred că ceea ce a fost excepțional a fost situația din care am venit. Cele 52 de locuri pe care Vox le-a avut în Parlament au fost rezultatul alegerilor din noiembrie 2019, care au fost o repetiție electorală”, explică Rosa Navarrete, profesor de științe politice la Universitatea din Saarland (Germania), despre alegeri care trebuiau repetate din cauza imposibilității lui Pedro Sánchez de a forma guvern la acea vreme.

 

Pactele de guvernare la nivel regional și-au făcut plăcere partidului condus de Santiago Abascal.

„Acesta nu este un dezastru. A fi a treia forță politică fiind un partid de extremă dreaptă este ceva semnificativ. Dar este adevărat că aveau așteptări foarte mari”, recunoaște el pentru BBC Mundo.

Cristina Monge, politolog și profesor la Universitatea din Zaragoza, o vede în același mod. „Mai degrabă decât să cred că extrema dreaptă s-a prăbușit, ceea ce cred este că în 2019 a fost suprareprezentată”.

„Acela a fost un moment de repetiție electorală, oamenii au fost foarte supărați pentru că nu au reușit să formeze guvern și au fost nevoiți să voteze din nou. În plus, Catalonia s-a aflat într-un moment foarte tulburat, cu străzile în flăcări, iar asta a plasat pe Vox pe a treia forță, cu 52 de deputați”, amintește el pentru BBC Mundo.

„Asta nu înlătură gravitatea problemei că ei continuă să fie o forță foarte relevantă și că într-adevăr ocupă spațiu. Ce se întâmplă este că dimensiunea este absolut diferită”, adaugă el despre un partid căruia multe sondaje i-au dat mai multă putere și posibilitatea de a intra la guvernare mână în mână cu PP.

„Cred că acesta este acoperișul lui. 13-14% din voturi. Nu cred că va merge mult mai departe decât dacă va fi o criză”, a declarat Óscar Martínez Tapia, profesor la Universitatea IE din Spania, într-o conversație cu BBC Mundo.

„În 2019 a existat un efect de respingere al Cataloniei, dar odată ce mahmureala din Catalonia a trecut, sunt mulți alegători moderati care se întorc la PP. Nu rămâne în Vox”, își amintește despre referendumul de independență din Catalonia organizat în 2017 care a declanșat o criză politică gravă în țară.

Distribuie articolul: