Inactivitatea fizică este adesea sinonimă cu viața modernă. Ne petrecem ziua de muncă în fața unui monitor. Până la 85% din populația lumii având un stil de viață sedentar. Oricât de confortabil nu ar fi scaunul nostru, statul așezat timp de câteva ore este un pericol recunoscut pentru sănătate, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și hipertensiune arterială. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris stilul de viață sedentar ca fiind una dintre cele 10 cauze principale de deces și invaliditate din lume.

Noile cercetări au descoperit că o pauză de mers pe jos de 5 minute după fiecare 30 de minute de ședere poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Așadar, încercați la fiecare 30 de minute să vă mișcați. Puteți merge la bucătărie să luați o cană de apă, să vorbiți cu ceilalți colegi sau pur și simplu să vă plimbați prin birou. De asemenea, puteți face diferite tipuri de exerciții fizice pentru a vă îmbunătăți starea de spirit și a combate oboseala.

Se estimează că 60-85% dintre oamenii din lume și aproape două treimi dintre copii duc un stil de viață sedentar. Cercetătorii și experții în domeniul sănătății se angajează să găsească modalități de atenuare a efectelor nocive ale șederii prelungite.

Un nou studiu al Universității Columbia din New York sugerează că  exerciții fizice pe parcursul zilei de lucru ar putea fi suficiente pentru a contracara efectele unui stil de viață sedentar. Mai exact, cercetătorii au descoperit că o plimbare de 5 minute la fiecare 30 de minute ar putea compensa efectele șederii prelungite.

Lucrarea a fost publicată pe 12 ianuarie în Medicine & Science in Sports & Exercise, revista Colegiului American de Medicină Sportivă, conform Medical News Today.
Inactivitatea fizică și sănătatea

Un stil de viață sedentar are implicații grave asupra sănătății, contribuind la un risc crescut de:

  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • tensiune arterială ridicată
  • obezitate
  • cancere legate de hormoni

Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care duc un stil de viață sedentar sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta tulburări de sănătate mintală. Pe de altă parte, persoanele care fac exerciții fizice tind să raporteze o sănătate mintală mai bună.

Pentru a contribui la reducerea acestor riscuri, cercetătorii și experții în sănătate recomandă să vă ridicați des de la birou și să faceți mișcare. Dacă sunteți acasă puteți dansa, astfel, veți fi mai veseli și mai productivi.

Efectele asupra sănătății ale pauzelor de 5 minute de mers pe jos

Cercetătorii au constatat că nivelurile de zahăr din sânge și tensiunea arterială ale participanților au fost reduse.

Autorul principal al studiului, Keith Diaz, profesor asociat de medicină comportamentală la Columbia, a declarat pentru Medical News Today că cea mai interesantă parte a noii cercetări este că a găsit soluția optimă pentru a combate efectele sedentarismului:

„La fel cum avem recomandări cu privire la câte fructe și legume ar trebui să mâncăm în fiecare zi și cât de mult ar trebui să facem exerciții fizice. acum știm ce trebuie să facem atunci când stăm prea mult așezați. Sunt atât de mulți adulți care au un loc de muncă sau un stil de viață în care trebuie să stea jos pentru perioade prelungite. Acum le putem oferi îndrumări pentru a le reduce riscurile pentru sănătate cauzate de sedentarism.”

Distribuie articolul: