Nu ar trebui să ne mire că federația Rusă vrea să prefacă Republica Moldova într-un stat satelit. Influența propagandei ruse își face bine treaba, iar guvernarea, adesea, privește neputincios spectacolul odios. Unii cetățeni nu știu ce limbă vorbesc, consideră că Rusia apără valorile tradiționale și consideră că lumina vine de la Răsărit. Știți ce vine de la Răsărit? Războiul, răutatea și dictatura. Chiar dacă URSS a dispărut, ghearele ursului încă încearcă să ne smulgă și să ne înghită.

În toamna anului 2021, administrația prezidențială rusă a redactat un document strategic care descrie un plan de a face Republica Moldova dependentă de Moscova. Documentul cu titlul „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” a fost obținut simultan de mai multe organizații de presă din care fac parte, printre alții, Süddeutsche Zeitung, Yahoo News și The Dossier Centre.

Planul Moscovei are următoarele obiective:

  • deromânizarea Republicii Moldova;
  • rusificarea forțată;
  • neutralizarea oricăror acțiuni de demilitarizare a Transnistriei și de încercare a evacuării trupelor rusești din regiune;
  • forțarea Republicii Moldova de a adera la CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă);
  • combaterea influenței UE, NATO și chiar a Ucrainei;
  • prezența presei ruse.

Obiectivele Rusiei pentru Moldova sunt împărțite în obiective militar-politice, comercial-economice și umanitare și sunt repartizate în funcție de urgență – până în 2022, 2025 și 2030.

Printre obiectivele pe termen scurt se numără neutralizarea oricăror acțiuni ale guvernului republicii menite să elimine prezența militară rusă în Transnistria, crearea unei rețele de organizații neguvernamentale care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești și deschiderea unui consulat general rus în capitala găgăuză, Comrat.

Până în 2025, Federația Rusă și-a propus să creeze o elită moldovenească pro-rusă, prin creșterea numărului de mișcări politice care să susțină relațiile politice, economice și sociale cu Federația Rusă. În același timp, Moscova ar trebui să împiedice românizarea Moldovei și să garanteze păstrarea educației în limba rusă în țară.

În sfârșit, până în 2030, documentul prevede extinderea participării Republicii Moldova la UEE (Uniunea Economică Euroasiatică), crearea în republică a unor grupuri stabile de influență rusă și soluționarea conflictului transnistrean pe baza statutului special al Transnistriei.

Un alt obiectiv pe termen lung a fost stabilirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova, în special prin asigurarea prezenței presei ruse în țară. Pe parcursul celor 9 ani, Rusia trebuie să combată activ influența NATO, UE, SUA, Turcia și Ucraina asupra Republicii Moldova, conform documentului.

Un alt obiectiv reprezintă exploatarea dependenței Republicii Moldova de importurile rusești, în primul rând de livrările de gaze, cu scopul de a-și exercita influența economică.

Dmitri Kozak a fost unul dintre cei care au redactat documentul. Un alt autor al strategiei este Viktor Lisenko, șeful adjunct al departamentului prezidențial pentru relații interregionale și culturale cu străinătatea, care este subordonat direct lui Kozak. Lisenko supraveghează  afacerile moldovenești. El comunică în mod regulat cu generalul FSB Dmitri Milyutin, care supervizează direcția moldovenească din partea serviciilor de informații, potrivit convorbirilor de facturare obținute de anchetatori.

La 11 martie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că serviciile secrete americane consideră că indivizi care au legături cu serviciile de securitate rusești plănuiesc să provoace o revoltă împotriva guvernului moldovean pentru a instala o administrație pro-rusă în această țară. Potrivit lui Kirby, SUA dispune de informații potrivit cărora Rusia lucrează pentru a slăbi guvernul moldovean, în timp ce încearcă să stabilească legături mai strânse cu Uniunea Europeană. În același timp, Casa Albă nu vede o amenințare militară directă la adresa Chișinăului.

Șeful Inspectoratului General al Poliției a anunțat că a deconspirat planurile rusești de destabilizare a situației politice din țară. Conform șefului IGP, pentru protestul de pe 12 martie, organizat de Mișcarea Pentru Popor, erau planificate acțiuni de dezordine și destabilizare.

 

Distribuie articolul: