Pastila de a doua zi este remediul de urgență pentru prevenirea unei sarcini nedorite, care poate fi luat în urma unui contact sexual neprotejat sau a prezervativului rupt. Când poate fi luată, cum acționează contracepția de urgență și care pot fi efectele secundare, aflați din informațiile aduse de Gyneco.md.

Pilulele pentru contracepția de urgență (PCU) sau așa-numitele pilule de a doua zi, sunt niște pilule care ajută la prevenirea sarcinii, după contactul sexual neprotejat – dacă sunt luate într-un interval de timp de până la 5 zile. Cu cât sunt luate mai repede, cu atât sunt mai eficiente.

Foto: Gyneco.md

Cum acestea lucrează?

Acţionează, în principal, prin prevenirea sau întârzierea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei). Ele nu acţionează dacă femeia este deja însărcinată!

Este important să înțelegem că sunt diferite tipuri de PCU, pentru că și eficiența lor diferă un pic. Deci, ce pilule pot fi utilizate ca pilule pentru contracepţia de urgenţă?

  • Un produs special pentru contracepţie de urgenţă cu progestativul levonorgestrel sau doar utilipristal acetat.
  • Pilule numai cu progestativ cu levonorgestrel sau norgestrel.
  • Contraceptive orale combinate cu estrogen şi un progestativ – levonorgestrel, norgestrel sau noretindron (numit şi noretisteron).

Cât de eficiente sunt PCU?

  • Dacă 100 de femei ar avea fiecare câte un contact sexual în săptămâna 2-3 a ciclului menstrual, fără a utiliza o metodă contraceptivă, probabil 8 ar rămâne gravide.
  • Dacă toate cele 100 femei ar utiliza PCU cu utilipristal acetat, mai puțin de 1 femeie ar rămâne gravidă.
  • Dacă toate cele 100 femei ar utiliza PCU cu progestine, 1 femeie ar rămâne gravide.
  • Dacă toate cele 100 femei ar utiliza PCU combinat cu estrogen și progesteron, 2 femei ar rămâne gravide.

IMPORTANT! PCU previn sarcina doar în cazul contactelor sexuale care au avut loc în cele 5 zile anterioare utilizării lor. Ele nu vor proteja femeia împotriva sarcinii în cazul contactelor sexuale care au loc după ce ea utilizează PCU – nici măcar în ziua următoare.

Efectele secundare

Foto: Gyneco.md

Citiți cu atenție prospectul înainte de a lua medicamentul.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Sursa: Gyneco.md

Foto: Pexels.com