Pielea sensibilă este o problemă comună, dar nu un diagnostic medical în sine. Termenul se referă în general la pielea care este mai predispusă la inflamație. Cauza inflamației poate diferi pentru fiecare persoană.

Persoanele cu piele în general sensibilă au reacții locale la substanțele chimice, coloranții și parfumurile prezente în produsele care vin în contact cu pielea lor. De asemenea, pot avea erupții cutanate sau iritații de la îmbrăcăminte sau textilele pe care le ating. Unii oameni sunt alergici la anumite substanțe și pot reacționa asupra pielii.

Pielea sensibilă poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni de bază. Găsirea modalităților de a evita potențialii factori declanșatori și de a calma pielea iritată poate ajuta persoanele cu pielea sensibilă să găsească ușurare și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Tratament

Tratarea pielii sensibile implică de obicei găsirea și eliminarea factorilor declanșatori, precum și utilizarea remediilor casnice sau a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă pentru a trata simptomele:

Tratamente medicale

În funcție de cauza pielii sensibile și de simptomele însoțitoare, medicii pot prescrie câteva medicamente diferite. Aici se includ:

Creme cu steroizi: atât cremele cu steroizi fără prescripție medicală, cât și cremele cu steroizi eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi hidrocortizonul, pot ajuta la ameliorarea inflamației și a mâncărimii. Oamenii nu ar trebui să le folosească pe față.
Creme analgezice: Cremele anestezice, pot ajuta la reducerea mâncărimii, ceea ce ar putea face ca persoana să fie mai puțin probabil să se zgârie sau să irite zona.
Antihistaminice: luarea unui antihistaminic oral, cum ar fi loratadina, poate ajuta cu unele reacții alergice.
Cremă de protecție solară: Protecția solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare, poate ajuta la protejarea pielii sensibile de razele ultraviolete (UV).

Remedii la domiciliu și prevenire

Unele remedii casnice pot ajuta, de asemenea, la tratarea sau prevenirea simptomelor pielii sensibile. Ele includ:

Creme hidratante
Cremele și loțiunile hipoalergenice pot reduce uscarea fără a irita pielea sensibilă. Unele ingrediente pot funcționa mai bine decât altele, în funcție de tipul de sensibilitate.

De exemplu, persoanele cu pielea foarte uscată pot răspunde bine la ingrediente precum ureea sau acidul lactic.

Unele uleiuri simple, cum ar fi untul de shea sau uleiul de cocos, pot funcționa mai bine pentru alții. Este întotdeauna important să testați un produs pe o zonă mică de piele înainte de a-l aplica pe restul pielii afectate.

Ovăz
Ovăzul poate fi util în special pentru persoanele cu piele sensibilă. Cercetările arată că aplicarea fulgii de ovăz coloidal pe piele poate ajuta la simptome precum erupții cutanate, piele uscată și eczeme. Făina de ovăz este eficientă deoarece îmbunătățește bariera pielii, mai degrabă decât să participe doar tratarea simptomelor. Aplicarea unei paste de fulgi de ovăz pe pielea sensibilă poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Alte sfaturi
Persoanele cu pielea sensibilă pot, de asemenea, să reducă simptomele prin următoarele metode:

  • făcând dușuri și băi mai scurte care durează mai puțin de 10 minute
  • evitând folosirea apei foarte fierbinți pentru baie si spălatul mâinilor
  • evitând parfumurile dure, detergenții sau alte substanțe chimice
  • folosind produse hipoalergenice, fără parfum, cum ar fi săpunuri, deodorant și detergent
  • evitarea curățanților chimici puternici
  • prin testarea produselor noi pe o zonă mică de piele înainte de a le aplica pe zone mai extinse

O persoană poate ține un jurnal al produselor pe care le utilizează în fiecare zi pentru a o ajuta să identifice orice posibil declanșator al simptomelor pe piele. Dacă persoana găsește un produs despre care crede că provoacă o reacție, ar trebui să înceteze să-l mai folosească și să-l ducă la dermatolog pentru a fi supusă testelor pentru alergii.

Când e necesar să vezi un medic

În timp ce remediile pot ajuta la calmarea iritației și a altor simptome ale pielii sensibile, cel mai bun mod pentru o persoană de a găsi sursa sensibilității pielii este să consulte un dermatolog.

Dermatologii pot testa pielea și pot verifica eventualele alergii sau condiții de bază. Cunoașterea cauzei simptomelor le face adesea mai ușor de tratat.

Deși este rar, este posibil ca o persoană să aibă o reacție alergică severă la produsele de îngrijire a pielii și să experimenteze anafilaxie. De asemenea, este posibil ca o erupție cutanată să fie un simptom al unei alte afecțiuni medicale grave. Oamenii ar trebui să solicite asistență medicală de urgență pentru simptome, inclusiv:

  • dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau gâfâituri
  • umflarea feței, limbii sau gâtului
  • febră
  • erupție care acoperă întregul corp
  • amețeli sau leșin
  • vezicule
  • semne de infecție la nivelul pielii, cum ar fi puroi
  • o erupție care este dureroasă

Distribuie articolul: