Daria Comarova este o tânără foarte talentată și perseverentă, dependentă de scaunul rulant. Adolescenta este dependentă și de ajutorul unui însoțitor, întrucât artrogripoza extremităților, maladia de care suferă, o face să nu poată folosi pe deplin mâinile și picioarele. Desenează însă, iar visul ei cel mare este să poată combina cunoștințele din IT cu pasiunea pentru desen, așa ca operele sale în stil high-tech să capete și mai multă culoare și utilitate. Condițiile în care trăiește și pictează Daria sunt însă la limita de jos a acceptabilului.

A avut o copilărie plină de boli

Daria Comarova

„În copilăria mea m-am îmbolnăvit foarte des. Stăteam mult fără mama, deoarece ea trebuia să muncească mult, ca să mă poată întreține. Adesea mă simțeam tristă și singuratică. doar știind că mama va pleca în curând. Cel mai fericit moment din acea perioadă, pe care mi-l aduc aminte foarte bine, este prima zi de școală – un eveniment pentru care ne pregătisem mult timp. Împreună cu mama mea am căutat o școală pentru mine. Înainte de 1 septembrie, ne-am dus la târgul școlar pentru a cumpăra haine, pantofi, agrafe și fundițe, rechizite. În apropiere se afla un parc, iar noi am petrecut aproape toată ziua împreună. Pe 1 septembrie, am stat alături de colegi, toți frumoși și fericiți. În acea zi am întâlnit prieteni, care până astăzi îmi sunt alături.”

De când se trezește și până seara are nevoie de ajutor

Diagnoza pe care a primit-o Daria încă de mică sună foarte dur: artrogripoza extremităților superioare și inferioare. Altfel spus: oasele, tendoanele, mușchii ei s-au dezvoltat incorect, aceasta fiind o maladie congenitală. Trei operații pe care le-a suportat i-au îmbunătățit ușor starea de sănătate, însă nu complet. „Acestea m-au ajutat doar parțial. Mama mea mă ajută adesea prin casă și pe stradă. prin casă mă deplasez cu ajutorul unui scaun rulant, dar nu-l pot controla singură. Există multe astfel de momente. Începând din momentul trezirii mele și până la sfârșitul zilei, am nevoie de ajutor”, povestește tânăra.

Daria, alături de Viorica Țimbălari

O tabletă grafică i-a dezvoltat pasiunea pentru pictură

„Unul dintre hobby-urile mele este desenul. Desenul pe hârtie este greu pentru mine, așa că desenez pe un computer – e mult mai simplu. Sunt auto-didactă. Mai exact, la vârsta de 12 ani mama mi-a cumpărat o tabletă grafică. Desigur, vreau să fac desene profesionale, însă nu am nicio posibilitate. Totul mă fascinează: natura, oamenii, arhitectura. M-a sfătuit cineva să-mi instalez un soft de desenat pe calculator, și încerc acum să văd cum pot face. În timpul liber ascult muzică rock. Unul dintre visele mele, până acum imposibil, este de a încerca să învăț să cânt la chitară.”

Scaunul rulant e defect, iar odaia în care trăiește – cârpită

la propriu și la figurat, odaia în care Daria și mama ei locuiesc este „cârpită”. Pardoseala e foarte veche, ușa are fisuri grave, iar tapeta de pe pereți concurează la ani cu adolescenta care a făcut recent 18. „Trăiesc împreună cu mama mea. Acum avem o perioadă dificilă, am rămas fără pensie și urmează să reperfectez actele pentru dizabilitate, iar mama mea a fost fără muncă. Ea este însoțitoarea mea pe motiv de dizabilitate motorică. Scaunul rulant pe care îl am este defect, uneori pot să cad și în mijlocul străzii. De râs și de plând, când am pățit asta și mi-au sărit câteva persoane în ajutor, scaunul s-a dezmembrat și mai mult. iar camera în care stau nici nu mai țin minte de când nu a fost reparată”, mărturisește tânăra.

Visul ei este să poată face studii în domeniul IT

„Bineînțeles că ce-mi doresc întâi de toate e sănătate și putere să fac față dificultăților. Cele mai frecvente probleme le am atunci când vreau să-mi cumpăr medicamente, alimente și îmbrăcăminte. Odaia mea se află într-o stare foarte urâtă… am tot cârpit în ea, dar deja nu mai e loc. Fereastra e spartă și e dificl, mai ales iarna. Ușa, podeaua și tapițeria de pe pereți – totul este foarte vechi. Nu ne mai ajunge și de reparație. Prizele electrice nu funcționează și lista ar continua. Nu pot primi oaspeți, dar, cel mai trist este că odaia nu este adaptată nici măcar pentru mine”, ne mai spune Daria.

Una dintre cititoarele noastre, care ne-a și relatat povestea Dariei Comarova, Viorica Țimbălari, a decis să-i facă fetei un cadou de sărbători. A făcut deja devizul de cheltuieli și apelează la sprijinul tuturor celor care vor să contribuie la darul de Crăciun pentru talentata tânără.

Cont pentru donații: BC „Moldindconbank” SA, Filiala „Burebista”, Ag.4

MOLDMD2X328

IBAN: MD91ML000002259A28268281

Contact (Viorica Țimbălari – 067207000 )