În antichitate, pictatul pe burtica gravidelor era considerat un ritual sacru pentru viitoarea mămică. Picturile erau realizate cu Henna și se considera că o binecuvântează și o protejează pe mamă și pe copilul ei în timpul sarcinii și al nașterii. Calinovschi Elena și-a făcut din această ocupație o meserie destul de solicitată și interesantă. Originară din Chișinău, tânăra mămică și-a descoperit pasiunea acum 7 ani.

„Dintotdeauna am iubit pictura, dar acest spațiu magic m-a cucerit din plin după ce am realizat prima pictură la dorința unei prietene. Body-art pentru mine este o tehnică care induce o doză de armonie, dar burticile datorită magiei care o pitesc înăuntru, au devenit mai mult decât adorate. La moment sunt în concediu de maternitate, de când a purces aceasta perioadă pe lângă pictură ( burtici, haine, spații diferite, perete) croșetez covorașe și pernuțe din fire textile. Primele picturi pe burtică le-am realizat undeva cu 7 ani în urmă. De atunci din hobby a devenit și o sursă de venit”, susține tânăra.

A cumpărat culori de o înaltă calitate şi a căutat noi modele pentru femeile însărcinate. Pictura pe abdomenul gravidelor presupune, pe lângă tehnici speciale, nuanțe non-toxice, pe care tânăra pictoriţă le procură exclusiv din magazine autorizate, pentru a se asigura că nu prezintă niciun pericol pentru mamă şi copil.

„Pentru că vine vorba de o femeie însărcinată, optez pentru cele mai potrivite materiale, în special ce ține de culorile folosite. Nuanțele utilizate sunt din marca Snazaroo, special destinate pentru a fi aplicate pe piele, se usucă rapid și se spală ușor cu săpun sau șervețele umede. Sunt non-toxice și există o varietate de nuanțe. Viitoarele mămici care doresc să trăiască un moment mai special sau au o sesiune foto și își doresc un pic de originalitate, odată cu trimestrul 3 se programează la o pictură pe burtică”, a spus Elena.

Ceea ce a început ca o joacă fiind interesată de a picta burtica unei prietene, acum a devenit o ocupație care pe lângă multă satisfacție și împlinire, îi aduce și un venit Elenei.

„Prima pictură a fost realizată undeva cu șapte ani în urmă, pe burtica unei prietene. Deși eu practicam pictura pe diferite spații- genți, hăinuțe, pereți ai locuințelor, chiar și body-art, această propunere a fost ceva mai specială întrucât burtica unei mămici chiar era ceva inedit. După ce au fost postate mai multe poze, au parvenit și mai multe cereri. Inițial pictam doar burticele cunoscutelor, prietenelor, apoi am decis să ofer tuturor mămicilor posibilitatea să trăiască aceste senzații speciale, să se bucure de o amintire magică. Am avut ca profil de bază- pictura în decursul anilor de studiu la Liceul Teoretic cu Profil de Arte ” Mihail Berezovschi”. Deși încă de la ultimul an de grădiniță îmi plăcea extrem de mult să colorez, să reeditez imagini, aici în decursul orelor am învățat multe tehnici”, adaugă Elena.

Burtica oricărei femei însărcinate poate deveni o adevărată operă de artă.

„Cred că nu există nimic mai frumos decât perioada de sarcină. E cea mai nobilă expresie a unei femei, când devine o schiță nemijlocit sculptată de natură. Și când știu că devin o pată de culoare în acest minunat circuit, e pur și simplu de-a dreptul magic. De aceea e o adevărată plăcere să lucrez cu ele, mereu am fost pe aceeași undă cu mămicile, vesele, entuziasmate, unele frapate de aceste senzații, la final rămân cu o doză dublată de pozitivism.

 

Cea mai complicată lucrare probabil a fost cea proprie. Poate nu atât ca stilistică cât la dimensiunea emoțiilor cu privire la reușita acesteia. Deși am realizat-o împreună cu mama, am contribuit cumva atunci și din cealaltă postură. Dar dacă ar fi totuși să selectez din cele expres pictate de mine, aș putea doar spune că cele care solicită înfățișarea unui adevărat copilaș implică mai multă minuțiozitate, atenție și perfecțiune”, a mai spus tânăra.

Distribuie articolul: