Nemulțumiți de calitatea serviciilor medicale prestate de instituțiile publice și mai ales de timpul de așteptare, mai mulți cetățeni au semnat o petiție prin care solicită modificarea Legii nr. 1593 din 26.12.2002. Potrivit acestora, în ciuda faptului că lunar din salariu se încasează o anumită sumă de bani, unii ori nu beneficiază de serviciile oferite de poliță ori în caz de urgență sunt nevoiți să apeleze la instituțiile medicale private, informează AGORA.md.

Autoarea petiției susține că asigurații nu au acces la toți specialiștii întrucât în policlinicile de stat aceștia nu sunt, iar programările la medici se fac cu o lună înainte. În același timp, accesul la proceduri și analize este limitat, iar serviciile din acest domeniu acoperite de programul de asigurare medicală, nu ar cuprinde spectrul necesar de analize și proceduri pentru a asigura o diagnostică sau reabilitare eficientă, în acest caz  asiguratul fiind iarăși nevoit să meargă la privat.

„Legea din 2002 nu mai este relevantă. E timpul ca beneficiarii să își aleagă personal pachetul de asigurare medicală în baza căreia se vor trata, să își aleagă serviciile de care vor avea nevoie într-adevăr, indiferent dacă se tratează la privat sau la stat”, se menționează în petiție.

O altă cerință expusă este și restituirea sumei reținute din salariu pentru polița de asigurare medicală obligatorie, în cazul în care în decursul unui an, serviciile acoperite de aceasta nu ar fi folosite.