Conform datelor prezentate ieri de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), agenții economici au raportat despre angajarea a 616 cetățeni din Ucraina, dintre care 478 femei și 138 bărbați.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați sunt angajați în:

  • Chișinău (446)
  • Bălți (21)
  • Ungheni (18)
  • Cahul (14)

 Programatori, ingineri, cusători, vânzători, vânzător-consultanți, bucătari, chelneri, medici, educatori, montatori subasamblare, infirmieri, operatori ăn sectorul de producere, agenți servicii client, manageri în diverse domenii, sunt doar câteva dintre meseriile/profesiile accesate de refugiații ucraineni.

139 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2196 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane, se mai menționează în comunicatul emis de ANOFM.

Alți 315 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Precizăm că, ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Angajatorii, care au angajat cetățeni din Ucraina, au obligația de a notifica despre aceasta conform prevederilor punctului 8 din Dispoziția nr.4 din 01.03.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM.

Sursa: anofm.md

Distribuie articolul: