50 de lăutari de la Chișinău au evoluat pe scena Festivalului „Cerbul de Aur” în seara ce a încununat a 50-a ediție a evenimentului. Orchestra „Lăutarii” într-o variantă extinsă, în frunte cu virtuozul Nicolae Botgros, dar și alți artiști din toate zonele folclorice ale României au adus în scenă un regal adevărat în ideea „Unirii, visul unei națiuni”.

Ediția aniversară a Festivalului „Cerbul de Aur” s-a încheiat ieri seară, cu spectacolul „România Centenar”. Momente speciale au adus în scenă Damian Drăghici, Alex Calancea Band și proiectul muzical: „Toți K1 Pentru România”

Smaranda Vornicu, Directorul Festivalului, a povestit: „Încheiem Festivalul Internațional Cerbul de Aur într-o notă emoționantă, cu spectacolul România Centenar. Aniversăm Centenarul Marii Uniri și era firesc să avem o seară dedicată acestui moment istoric”.

Iuliana Tudor a fost gazda și producătorul show-ului – un spectacol absolut impresionant. S-au regăsit teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitații speciali Grigore Leșe, Damian Drăghici și Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

 

La 50 de ani de la prima ediție a Festivalului, orchestra „Lăutarii” din Republica Moldova a urcat pe scenă într-o variantă lărgită, cu 50 de instrumentiști. În aceeași notă aniversară, spectacolul a fost deschis de o sută de călușari. De asemenea, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri, TVR a adus pe scenă artişti din toate regiunile istorice ale țării, nume sonore ale folclorului: Cornelia și Lupu Rednic, Niculina Stoican, Alexandru Pugna, Chiamiran Chivu, Ionuț Fulea, Mariana Deac, Gelu Voicu, Andreea Voica, Constantin Lătărețu și Viorica Macovei.

Finalul serii a fost dedicat unui proiect muzical: „Toți K1 Pentru România”, oferit de Primăria Generală a Capitalei prin Teatrul Excelsior. Show-ul a avut distribuție de gală, din care fac parte Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã organizat în România  şi, în mod tradiţional, la Brașov.