Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat astăzi (duminică, 6 martie), că de la începerea conflictului din Ucraina, 2.849 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România şi că aceştia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, conform Adevărul.

„Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar, pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei.” a precizat instituţia.

Aceeaşi sursă menţionează că centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) sunt ocupate în proporţie de 66,1 %. În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei în România, în data de 5 martie 2022, 91.607 de persoane, dintre care 31.628 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 98.138 de persoane, dintre care 23.180 cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.

În Moldova în dimineața zilei de duminică circulația era îngreunată la ieșirea din țară în trei puncte, conform Guvernul Republicii Moldova.

Iată unde a fost o situație mai complicată la ieșirea din Republica Moldova:

PTF Costești – Stânca
PTF Sculeni – Sculeni
PTF Leușeni – Albița

Totodată, Guvernul RM a rugat participanții la traficul transfrontalier să folosească toate punctele de trecere, pentru a nu supra-aglomera pe unele: PTF Larga, PTF Briceni, PTF Otaci, PTF Criva, PTF Ocnița, PTF Ceadâr-Lunga 1/2, PTF Vulcănești, PTF Mirnoe, PTF Basarabeasca, PTF Giurgiulești-Reni, Giurgiulești-Galați, PTF Cahul-Oancea.

Distribuie articolul: