Mai multe personalități din țară deplâng public situația în care flăcările au adus principala instituție muzicală a țării. Ieri, 24 Septembrie, Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” a fost făcută scrum. Au ars ambele Sali de spectacole, s-a prăbușit podul instituției și, cel mai important, au ars instrumente de valoare națională și arhivele muzicienilor.

Nicolae Botgros – Dirijorul Orchestrei naționale de Muzică Populară Lăutarii

„Astăzi a fost o zi cu ghinion pentru toată lumea artistică de la noi, o zi în care s-au întâmplat lucruri care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să mă întreb: “Cum Doamne mai e și lumea asta făcută?”.
Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența mea îmi spun că nu mai are sens.

Da, asta e dezamăgire. 😞

❗️Filarmonica Națională, instituția care a fost înzestrată cu numele unui Adevărat Om și al unui simbol al muzicii mari, Serghei Lunchevici, a fost distrusă în flăcări odată cu toată arhiva societății culturale din Republica Moldova.
❓Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător?
Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care, cu siguranță vor urma?
Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol…asta e de fapt marea noastră prostie.

❗️Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut țara noastră. Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident, nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedico și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul “Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală “Doina” și alte zeci de colective artistice.
Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău.
Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate.
Un singur lucru e clar pentru mine, anul 2020 nu este cel mai bun an pentru întreaga omenire și ar fi bine să avem încredere prin rugăciune în Dumnezeu și să ajungem cu bine în 2021.
O seară frumoasă vă doresc”, a scris cu mare regret Nicolae Botgros și colegii.

 

Lenuța Gheorghiță – interpretă de muzică populară

„Bivol Svetlana – 2020….va ramane un An… pe care nu-l doresc nimănui…😭😤😣
Domeniul muzical… Astăzi am avut parte cu toții de o zi tare dureroasă, Plină cu amintiri și cu mare jale… până la lacrimi😞😞😞Filarmonica de Stat…😞
Propun pentru toți să venim cu un aport financiar… și să putem și noi cu ce putem, să venim în ajutor. Doamne, câte amintiri și câte vise au fost spulberate… Cred, noi, oamenii vom fi solidari!!! Cu Doamne ajuta într-un ceas bun!”, a scris artista.

Ion Sturza – om de afaceri, fost premier

„Moment când te apucă disperarea
Azi a ars filarmonica națională. Nu, nu doar clădirea, filarmonica…
Clădirea o vom reconstrui, poate. Ce nu cred că vom reconstrui este atmosfera, savoarea și nostalgia unui loc aparte, care ne lega în egală măsură și de rock, și de pop, și de muzica clasică, și de tinerețe. Casa unei minunate orchestre simfonice, a unui cor versat și a unui colectiv de folclor autentic.
Avem atât de puține locuri pentru ceea ce ar trebui să ne definească cultura. Muzeele zac în paragină, teatrele-s cârpite pe ici-colo, sălile de concerte – inexistente, circul – devastat. Ah, da, mai avem și o sală de „dat la bot” de zeci de milioane, nefinisată.
De ce atâtea calamități au dat simultan peste moldoveni – virus, secetă, „politicieni” și filarmonica arsă?…
E un semn, semn că ceva nu e în regulă cu noi”, a notat Sturza pe pagina sa de Facebook.

Mihai Agafița – prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii de Stat

„Dragi prieteni, cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală,  fără instrumente. A ars tot. Tare sperăm că ne-a mai rămas măcar speranța..unei minuni probabil…”, a scris Mihail Agafita.

„Nu ne arde nimeni speranța. Sunt cu sufletul alături de țara mea, de cultura, de oamenii de artă, de publicul care acum stă și plânge în urma incendiului devastator care pur și simplu a spulberat Filarmonica Naționala din Chișinău. Să fim solidari, să ne ajutam , să reînviem din cenușă”, a scris soprana Valentina Naforniță.

„Dragi colegi, sunt alături de voi. Îmi pare foarte rău pentru scena pe care am trăit atâtea emoții.Fiți tari. Sperăm (că asta ne rămâne) că se vor găsi bani pentru un nou edificiu impunător care va continua istoria Filarmonicii Naționale”, spune interpreta și actrița, Aliona Triboi.

Precizăm că după mai multe ore de luptă cu flăcările, care au cuprins Filarmonica Națională, pompierii încă se află la fața locului. Mai mult, echipele de intervenție ar urma să efectueze lucrări de demontare a construcției acoperișului prin utilizarea tehnicii de tip macara.

Specialiștii urmează să efectueze toate cercetările de rigoare pentru înaintarea primelor versiuni și pentru depistarea cauzei de producere a incendiului.

Incendiul de la Filarmonica Națională a fost localizat la ora 16:20, iar  flăcările ar fi afectat preliminar o suprafață de 3.500 de metri pătrați.

Foto Titlu: Mihai Grossu, Concertino