Sezonul pepenilor gabeni și verzi este în toi, iar odată cu el și grija consumatorilor de a nu se alege cu intoxicații sau alte probleme de sănătate în urma consumului de fructe. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranță Alimentelor informează că în anul 2019 urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete.

În prezent au fost prelevate 32 de probe de pepeni verzi și galbeni pentru a fi investigați la conținutul de nitrați și reziduuri de pesticide, conform AGORA.md.

Totodată, înainte de a ajunge pe tarabele vânzătorilor, fructele și legumele vor trece proba corespunderii cu normativele sanitare. Mai mult, la solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

ANSA recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, iar consumatorul este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor. De asemenea, consumatorul trebuie să se asigură că fructele sau legumele sunt sănătoase, fără urme de putregai sau cu alterări, nu au materii străine vizibile (sol, de exemplu), nu sunt deteriorate și nu au miros și gust străin.

Distribuie articolul: