Sezonul rece poate fi de-a dreptul dificil pentru părinți și copii, atunci când vorbim despre sănătate. Pentru unii, răcelile de toamnă par să nu se mai termine. Există câteva obiceiuri care, dacă sunt urmate, vă pot feri de anumite afecțiuni și griji. 

Amintește-i de necesitatea spălatului pe mâini

Amintește-i celui mic că spălatul pe mâini este una dintre cele mai importante reguli pentru a ține aceste boli ale copilăriei la distanță și că este necesar să se spele pe mâini când vine de la joacă, după ce folosește toaleta și înainte să mănânce.

Explică-i de ce nu e bine să-și atingă fața

Spune-i copilului că nu trebuie să-și atingă ochii, nasul și gura cu mâinile murdare, pentru că se poate îmbolnăvi.

Învață-l importanța distanțării

Învață-l pe cel mic că e important să stea la distanță de persoanele bolnave, care strănută, tușesc și își suflă nasul, pentru a se feri de boli transmise în acest fel.

Nu omite vaccinurile

Vaccinul antigripal poate fi făcut și copiilor cu vârste de peste 6 luni, așa că în fiecare an, în luna octombrie sau noiembrie, mergeți cu toții la vaccinat.

Hrănește-l corespunzător

Alimentația este foarte importantă pentru un sistem imunitar puternic, care să-l ferească pe cel mic de diverse boli ale copilăriei mai frecvente toamna, cum ar fi răceala și gripa. Ai grijă să îi oferi în principal legume și fructe proaspete, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, pâine integrală, carne slabă și lactate slabe. Evită să îi dai copilului produse lipsite de nutrienții adecvați, cum ar fi mâncare de la fast food și dulciuri din comerț.

Oferă-i un supliment alimentar

Suplimentele cu probiotice, zinc, vitamina C și vitamina D ar putea contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic, care să țină la distanță afecțiunile sezonului rece.

Trimite-l la joacă

Mișcarea este crucială pentru întărirea sistemului imunitar. Și adulții trebuie să facă măcar 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână, dar copiii trebuie să fie și mai activi. Copiii sub cinci ani e bine să facă măcar 3 ore de mișcare pe zi, în timp ce copiii mai mari de 5 ani trebuie să facă cel puțin 60 de minute de activități fizice moderate pe zi.

Alege-i hainele cu atenție

Chiar dacă cel mic nu e preocupat de cum se îmbracă sau dimpotrivă, insistă să poarte hainele preferate de vară și după ce a venit toamna, e important să fie îmbrăcat corespunzător temperaturilor în scădere. Cel mai simplu e să îi pui mai multe straturi de haine din care să poată să scoată dacă i se face cald sau pe care să le pună dacă i se face frig.

Nu-l expune la mucegai

Mucegaiul este unul dintre factorii cauzatori de alergii, care se instalează în zonele din casă în care umezeala este prea mare. Ai grijă ca dormitorul copilului să fie bine izolat, să fie aerisit și să nu aibă astfel de zone în care se depune mucegaiul.

Nu-l trimite la grădiniță sau la școală dacă dă semne de boală

Nu mai puțin important, dacă observi la cel mic semne precum strănut, tuse sau nas care curge, e clar că a luat din colectivitate una dintre acele boli ale copilăriei specifice toamnei, așa că e indicat să-l ții acasă și să-i oferi remedii naturale (suc de mere, supe calde, spray-uri nazale cu apă de mare etc.). În cazul în care copilul face febră mare și simptomele se înrăutățesc, cere imediat sfatul medicului.

Sursa: Doc.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: