Elena Crâșmari este un exemplu elocvent despre cum o femeie cu dizabilități din Moldova a luptat pentru drepturile ei și a câștigat alegerile. Motivată de lipsa de acces la Centrul medical din sat, din cauza unei dizabilități motorii pe care o are, Elena a decis să candideze pentru a face schimbările de care satul ei are atât de multă nevoie. A candidat la alegeri și a devenit consilieră locală în satul ei natal – Dolna.

La 35 de ani, Elena Crâșmari s-a săturat de faptul că nu putea avea acces la centrul medical din satul ei natal Dolna, o comunitate rurală cu 1155 de locuitori, aflată la circa 53 de kilometri distanță de la Chișinău. Ea nu putea urca scările și era nevoită, de fiecare dată când trebuia să ajungă la medic, să meargă în brânci pentru a intra în clădire, din cauza dizabilității sale.

„M-am dus la Primărie să le cer să mă ajute să fac ceva în legătură cu scările centrului medical”, își amintește Elena. „Primarul mi-a dat o pungă de ciment și nisip și mi-a spus că trebuie s-o fac singură. După asta, m-am decis să candidez pentru postul de consilieră ca să-i demonstrez că nu e acceptabil și că sunt o persoană cu drepturi depline, la fel ca el.”

Elena a început să ia lucrurile în propriile mâini – a devenit candidată independentă la funcția de consilieră locală. „Am vrut să fac primul pas în a dovedi că persoanele cu dizabilități au o șansă, de a-i ajuta pe cei care își petrec cea mai mare parte a vieții prinși între patru pereți acasă”, spune Elena. „Oamenii trebuie să știe că avem drepturi egale, nu doar în teorie, ci și în practică.”

„Oamenii trebuie să știe că avem drepturi egale, nu doar în teorie, ci și în practică”, spune Elena Crâșmari.

Femeile ajută femei

Femeile sunt subreprezentate în politica moldovenească și în luarea deciziilor: doar 25% din parlamentari, 22% din primari și 27% din consilierii raionali sunt femei. Aceste procentaje nu îndeplinesc criteriile internaționale sau angajamentele naționale și internaționale ale țării.

Au existat mai multe studii privind participarea femeilor din Republica Moldova în politică, dovedind că sunt suficiente femei calificate, cu experiență și doritoare de a participa la luarea deciziilor politice, însă politicile partidului și stereotipuri sociale nu le permit să reușească, iar femeile cu dizabilități sunt și mai puțin reprezentate în sfera politică moldovenească.

Cu ajutorul formării privind participarea politică a femeilor și implicarea civică, realizate de UN Women și câțiva parteneri, Elena a reușit să câștige încrederea și să obțină competențele de care avea nevoie pentru a candida. Ea și-a început campania de bază pentru a candida la funcția de consilieră locală, dar, mai întâi, a trebuit să colecteze semnături de la cel puțin 5% din alegătorii înregistrați din comunitate, deoarece era candidată independentă. A adunat toate semnăturile necesare în doar două zile.

„Locuitorii din satul meu au fost atât de dispuși să mă ajute, și nu am putut să cred că am fost în stare să adun șaizeci de semnături atât de repede”, își amintește Elena. „Și puteam s-o fac doar după-amiaza sau noaptea, pentru că dimineața eram la antrenament!”

Elena și-a găsit aliați în organizații si mentorii de femei care au ajutat-o in parcursul ei. „Sunt foarte recunoscătoare femeilor care ajută alte femei să se dezvolte. Uneori e suficient să iei o femeie de mână și s-o ajuți să-și înceapă călătoria.”

„Uneori e suficient să iei o femeie de mână și s-o ajuți să-și înceapă călătoria”, declară Elena Crâșmari.

Elena are atâtea motive să se simtă mândră. „În timpul campaniei mele, am ținut un discurs public la o adunare”, spune ea. „Locuitorii satului meu nu au fost interesați de ceea ce am studiat la universitate sau de ceea ce am făcut în trecut. Ceea ce a contat pentru ei a fost ceea ce eu aș putea realiza în viitor. Și după discursul meu, m-au aplaudat în picioare! Nu mă așteptam la asta!”

Fiorul victoriei

Campania Elenei nu a fost fără provocări. În timpul procesului electoral, ea s-a confruntat cu discriminarea, inclusiv convingerea falsă că cei cu nevoi speciale sunt inutili pentru societate. „Dar am decis să confrunt această situație cu sprijinul unor oameni minunați din jurul meu”, spune Elena cu mândrie. „Am făcut lucrurile într-un mod pașnic, am ignorat negativitatea și mi-am atins scopul.”

Crismari Elena Gheorghe with a staff nurse in front of the medical centre whose need for renovation inspired her to run for local office. The medical centre is still in bad condition and she is currently working to improve it. 21/11/2019, Dolna Village, Moldova
©2019 UN Women/Tara Milutis

În noaptea alegerilor, Elena nu a putut dormi deloc. Dimineața în care a descoperit că a câștigat a fost unul dintre cele mai mândre momente din viața ei. Ea și-a început calea luptând pentru dreptul uman de bază de a putea accesa Centrul medical local și a ajuns consilier local – și singura femeie într-o echipă de nouă persoane.

Realizarea unei agende mari

Am întrebat-o pe Elena despre planurile ei pentru viitor. Mai întâi, ea vrea să înceapă renovarea extrem de necesară a Centrului Medical din sat care a fost catalizatorul campaniei sale. Vrea să instaleze o farmacie complet echipată care să răspundă nevoilor tuturor membrilor comunității sale.

„Sper, de asemenea, că voi putea face toate instituțiile de stat – inclusiv muzeul nostru, grădinița și Primăria – accesibile persoanelor cu dizabilități”, spune Elena, „și mamelor cu copii mici, și cetățenilor în vârstă care vin și își iau pensiile.”

Elena visează, de asemenea, la lucruri de bază pe care le putem considera ceva de la sine înțeles, cum ar fi un apeduct, astfel încât ea să poată avea un pahar de apă curată pe masa ei în fiecare zi; drumuri bune, un sistem de canalizare, reciclare a deșeurilor, și mai multe oportunități de angajare.

„Doresc să le dau celor care au părăsit satul din cauza greutăților și a lipsei de oportunități un motiv să se întoarcă.”

Realitatea constrângerilor de timp ale unui termen de patru ani o face pe Elena să se întrebe dacă ea poate îndeplini visele mari pe care le are pentru satul Dolna. „Problemele cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate prin magie, dar vom face tot posibilul. Îmi iubesc comunitatea și mă angajez să fac schimbările necesare pentru a o ajuta să se dezvolte.”

„Dragi femei, fiți puternice! Implicați-vă în tot ceea ce puteți în această viață scurtă pe care o avem. Fiți active și unite. Împreună putem face o schimbare!”, spune în final, într-un mesaj adresat fetelor și femeilor cu dizabilități din Republica Moldova și din întreaga lume.