Un val de alerte cu bombe s-a abătut, în această săptămână, asupra instituțiilor din țară. Practic nu a existat zi, în care geniștii să nu fie alertați, pentru a verifica locațiile. După cercetări de-a fira păr, alarmele s-au dovedit a fi false. În total ar fi peste 50 alerte.

Poliția din Republica Moldova a apelat la colegii de peste hotare, pentru a-i găsi și a-i pedepsi pe autori. Șeful interimar al PCCOCS ne-a declarat că anchetatorii sunt pe urmele făptașilor, fiind ochiți și câțiva suspecți, dar nu divulgă mai multe detalii.

De parcă cineva s-ar fi jucat cu focul sau, mai bine zis, cu poliția, zile la rând, zeci de instituții din țară au devenit ținta alertelor false cu bombă. Schema a fost simplă. Persoane necunoscute au trimis email-uri pe adresele electronice ale organizațiilor cu mesajul – clădirile au fost minate, astfel, punând în acțiune pirotehniștii, care, vrând-nevrând, sunt obligați să verifice instituțiile vizate, informează tv8.md.

Chiar de luni, a fost o dimineață nefastă pentru zeci de pasageri care urmau să zboare spre București și Istanbul. Aceștia au fost nevoiți să-și amâne cursele, din cauza alertei false cu bombă. După mesajul alarmant primit, forțele de ordine au evacuat pasagerii, iar clădirea Aeroportului a fost luată la puricat.

A urmat ziua de marți cu un număr record de alerte false. Potrivit poliției, ar fi fost anunțate circa 50 de alarme, inclusiv, din nou la Aeroport.

Au fost clipe fierbinți și la Spitalul Republican. Acolo, echipa tv8 a ajuns simultan cu geniștii. Că e falsă sau nu alerta, de fiecare dată, oamenii legii respectă cu sfințenie toate etapele în asemenea situații. Regula numărul unu și de bază, este evacuarea tuturor.

După care a urmat cea mai solicitantă etapă, verificarea cu migală a fiecărui colțișor În listă a ajuns și Parlamentul, toți angajații, fiind rugați să părăsească instituția.

Nu au scăpat nici instanțele de judecată, iar a doua zi, a fost vizat Comitetul Executiv din Comrat. Ministra a calificat această acțiune ca o provocare, precizând că cineva, într-un fel, ar vrea să testeze performanțele oamenilor legii.

Pentru a-i găsi pe autori, anchetatorii au solicitat informații de la colegii lor din Federația Rusă, dar și din Marea Britanie și Franța, a declarat șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

„Dumnealor au o experiență mare în ceea ce ține de atentate cu bombă și acte teroriste. Al doilea aspect este pârghiile pe care le au și posibilitățile pe care le au pentru investigații. Capacitățile poliției naționale din Republica Moldova și capacitățile poliției din Marea Britanie sunt diferite”, a declarat SERGIU RUSU, Șef interimar PCCOCS.

Anterior, poliția spunea că pentru o asemenea intervenție s-ar cheltui un pumn de bani, care se duce pe apa sâmbetei. În medie, ar fi în jur de 15 mii de lei, la o adresă. Această sumă include numărul de angajați implicați, utilizarea tehnicii speciale, deplasarea și combustibilul folosit. De asemenea, din cauza alertelor, clădirile unde este anunțată bomba sunt nevoie să-și sisteze activitatea, iar în unele situații trebuie oprită și circulația pe străzile adiacente.

Toamna și iarna trecută, la fel activitatea poliției a fost zădărnicită de o serie de alerte false cu bombe. În luna ianuarie, oamenii legii au emis un comunicat prin care s-au lăudat că au pus mâna pe făptaș, care s-a dovedit a fi un minor. Nu s-a divulgat câți ani are și de unde este originar. Cert era, potrivit poliței, că autorul a fost ajutat de persoane terțe din străinătate, fiind folosită metoda nouă de comunicare a alertelor.

Platforma de pe care erau transmise informații, fiind înregistrată într-un stat european. Suspectul a fost identificat cu ajutorul anchetatorilor din alte state, mai ales că el a dat dovadă de mult curaj, când s-a încumetat să transmită alerte false și în alte țări.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre actul de terorism. Legislația penală prevede o amendă de la 27 500 de lei până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.

Distribuie articolul: