Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea „promptă” şi „deplină” a României în spaţiul Schengen, conform declaraţiei comune a premierilor Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez transmisă miercuri în contextul desfăşurării, la Castellon de la Plana, a primei şedinţe comune a guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, informează DIGI24.

„Ambele ţări doresc să ajungă la un acord în cadrul Pactului European privind Migraţia şi Azilul, care să reflecte principiul partajării echitabile a responsabilităţilor şi solidarităţii. Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea promptă şi deplină a României în spaţiul Schengen şi, la fel ca şi România, îşi reafirmă angajamentul de a susţine dezvoltarea unei zone sigure cu frontiere interne deschise, care să permită neîntrerupta liberă circulaţie a persoanelor”, se evidenţiază în documentul semnat de cei doi prim-miniştri. Premierul Nicolae Ciucă a fost primit cu onoruri militare, miercuri, la Castellon de la Plana, de premierul spaniol, Pedro Sanchez.

România şi Spania pledează pentru o Uniune Europeană mai capabilă, responsabilă şi aptă să ofere sprijin, care să joace un rol relevant prin implementarea Busolei Strategice şi în deplină complementaritate cu NATO şi evitând suprapunerile, inclusiv în contextul actual de securitate marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se arată în declaraţia comună semnată, miercuri, de şefii Guvernelor român şi spaniol.