Bebelușii, pentru a se dezvolta armonios, au nevoie să petreacă timpul afară. Am rugat-o pe pediatrul Secu Irina să ne acorde câteva sfaturi care ne vor ajuta să-l protejăm pe cel micuț în timpul ieșirilor.

Câte ore ar trebuie să stăm afară cu bebelușul și care sunt beneficiile plimbării pentru cel micuț?

Este bine pentru un bebeluș  să fie scos din casă la plimbare două-trei ore pe zi, mai ales în anotimpul când casa este încălzită. Copii adoră plimbarea, iar aceasta le dă culoare în obraji și un apetit sănătos. De asemene, trebuie să mergem  cu bebelușii în locurile mai puțin aglomerate pentru a contacta cât mai puțin cu cei adulți, în schimb să ne plimbăm prin locuri bine oxigenate, precum pădurile, parcurile, pentru efectele benefice asupra somnului cât și apetitului copilului și a unei dezvoltări armonioase!

De ce aspecte ar trebui să ținem cont când ieșim cu bebelușul la plimbare?

Atunci când ne pregătim să ieșim cu un bebeluș la plimbare este necesar să ținem cont de câteva aspecte importante ce ține de siguranța copilului și că el sa se simtă cât mai confortabil în timpul ieșirilor.

Deoarece pielea bebelușului e fină și subțire, trebuie să avem grija de părțile ce rămân dezgolite: fața, mâinile, mai ales în perioada rece.

În perioada rece, să avem grijă sa folosim o cremă hidratantă de protecție pentru porțiunile dezgolite, iar vara creme de protecție solară.

Cu ce hăinuțe ar trebui să-l îmbrăcăm pe bebeluș atunci când ieșim la plimbare?

Trebuie să avem grijă cum îmbrăcăm copilul că să nu se supraîncălzească (optăm pentru haine  din bumbac). La fel atenție și la scutecele folosite: că sa nu permită scurgerea lichidului în exterior și să ude hăinuțele, în același timp să-i permită copilului să aibă mișcări complexe și libere. Aș recomanda scutecele-chiloțel Pampers Pants care au buzunar Stop & Protect și fixare de jur-împrejur pentru a preveni scurgerile, având un nucleu absorbant si protecție până la 12h.

La ce să fie părinții atenți când își îmbracă bebelușii pentru plimbare?

Sistemul de termoreglare al unui copil lucrează efectiv atâta timp cât nu este îmbrăcat sau acoperit excesiv. Bebelușii și copiii născuți la termen cu o greutate medie au nevoie de mai puțină protecție decât adulții. De obicei, copiii sunt în general îmbrăcați excesiv decât prea puțin. Acest lucru nu este benefic pentru ei. Dacă o persoană este tot timpul îmbrăcată prea gros, corpul își pierde capacitatea de a se adapta la schimbări și este mult mai probabil să se răcească. Nu îl îmbrăcați cu suficiente haine cât să aibă mâinile calde. Mânuțele majorității copiilor sunt reci chiar și atunci când aceștia sunt îmbrăcați confortabil. Cel mai bine este să verificați temperatura  pielii pieptului și a gâtului. Cel mai bun ghid este culoarea feței. Copiii cărora le este frig au obrajii decolorați și pot începe să se agite. Dacă vremea este rece, o căciuliță este esențială pentru că bebelușii pierd foarte multă căldură la nivelul capului, un model cu care copilul să poată dormi când este frig și care să țină suficient de cald. Atenție: mai degrabă îmbrăcați copilul prea puțin decât prea mult.

Evitați să acoperiți copilul cu lucruri prea groase, cum sunt de exemplu păturile deoarece există risc mare de supraîncălzire și sufocare.

Care ar trebui să fie regulile de bază ale oricărui părinte atunci când iese cu bebelușul la plimbare?

Regula generală este de a îmbrăca bebelușul corespunzător vremii. Vara, trebuie să protejezi copilul de soare, căldură excesivă și țânțari. În zilele toride de vară, încearcă să eviți să stai în căldura zilei și în schimb încearcă să programezi activități în aer liber dimineața sau după-amiaza târziu.

Folosește propria îmbrăcăminte ca ghid. Dacă te simți confortabil doar cu un tricou, pune-i bebelușului o bluză cu mânecă lungă, iar dacă porți un hanorac, bebelușul poate avea nevoie și de o jachetă ușoară. Trebuie să ai întotdeauna la îndemână o pătură de rezervă pe care să o folosești ca strat suplimentar.

Nu uita de apă și de un scutec de schimb. Poți apela mereu la Pampers chiloțel cu buzunar stop & protect care împreună cu fixarea de jur-împrejur se adaptează burticii bebelușului tău pentru a preveni golurile și scurgerile.